Отчетно изборното събрание на федерацията по художествена гимнастика започна. То се провежда в Пресклуб "България" на националния стадион "Васил Левски". Форумът ще отчете работата на федерацията през изминалия четири годишен период и ще избере ново ръководство за следващите четири години, в които България спечели домакинство на Световно първенство по художествена гимнастика - през 2018 година.

Единствената кандидатура е на Илиана Раева, която ще продължи да управлява федерацията, след като наследи Мария Гигова. Именно под ръководството на Раева художествената гимнастика отново върна позициите си в света, а ансамбълът успя да се превърне във водещ, печелейки 81 медала в последните 7 години.

Гости на събранието са министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев, неговият заместник Асен Марков и Татяна Стоянова - държавен експерт в дирекция Елитен спорт в министерството на младежта и спорта.

Президентът на БФХГ г-жа Илиана Раева откри събранието, като благодари на всички състезатели, треньори и деятели за цялостната им работа през изминалите четири години. Тя се обърна със специална благодарност към министър Кралев за отношението и помощта към българската художествена гимнастика. Илиана Раева подчерта, че винаги, когато е имала нужда от подкрепа и помощ, е срещала пълното разбиране от цялото министерство на младежта и спорта и лично от министър Кралев.

Министър Красен Кралев започна изказването си с думите: "Нямаше как да пропусна този форум. Когато започнах работа в министерството, специално бях предупреден, че с г-жа Илиана Раева може да имам проблеми. Оказа се точно обратното. С българска федерация по художествена гимнастика и лично с нейния президент г-жа Раева работихме най-лесно. Сигурно е така, защото с хора, които работят с хъс и желание и си вършат работата по най-добрия начин няма как да има проблеми".

Г-н Кралев поздрави всички гимнастички, треньори и деятелки на художествената гимнастика в България за отлично свършената работа през изминалите четири години и каза, че художествената гимнастика е може би единствения спорт в България, който няма нужда от рестарт. Той изрази респекта и уважението към гимнастичките, които изпратихме на бенефиса и към всички, които ще дойдат на тяхно място и каза, че госпожа Раева е един много добър президент, който знае как да мотивира екипа си и как се отстояват каузи.

Министър Кралев изрази пълната си подкрепа към решенията на БФХГ през изминалите години, а особено силно подчерта, че е подкрепил напълно решението лично на г-жа Раева за участието на отбора на европейското първенство в Израел след трагичния инцидент с Цветелина Стоянова, за да може този отбор в крайна сметка да стигне до олимпийския подиум и да зарадва цял един народ, да сбъдне мечтата си и да даде сили за пълното възстановяване и на Цвети.

Очаквайте подробности