Страхотен първи турнир организира златното момиче Катрин Велкова и клуб Локомотив (София), на който тя е президент. През изминалите два почивни дни малката зала „Арена Армеец“ бе изпълнена със състезателки и много публика, която почти не остави празно място на трибуните. В събота играха най-малките, за които събитието имаше и характер на забавление. Представиха се и ансамблите. В неделя играха по-големите, както девойките и жените. В края на деня в залата се появиха съотборничките на Катрин Велкова от ансамбъла, който стана световен шампион през 2011 година в Монпелие.

Първа бе Ренета Камберова, а след нея пристигна и Цветелина Найденова. Да уважи „златните си момичета“ дойде и председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. Липсваше Християна Тодорова, която по това време бе съдия на международен турнир в Бърно (Чехия), а Любомира Казанова бе в залата в събота, когато с ансамбъл девойки-старша възраст на клуб Левски-Илиана спечели златен медал. Капитанът на златния отбор Михаела Маевска пък бе неотлъчно част от турнира и през двата дни. Тя помагаше на съдиите и следеше за доброто провеждане. Михаела спечели приза за най-елегантен съдия. Тя често излизаше на килима, за да награди победителките в отделните категории.

„Благодаря на тази жена, която даде всичко, за да ни направи добри спортисти и хора“, каза Катрин Велкова и поднесе красива кошница с червени рози на Илиана Раева. Тя от своя страна също подари букет на Велкова и каза: „Колко малко време измина, след като те прекратиха кариерите си, а вижте как се развиват и какво правят. Изключително се радвам, че момичетата са пак около мен и са в художествената гимнастика. Катрин беше пример, изключителна гимнастичка и спечели толкова много.“

Катрин Велкова и останалите треньорки в клуба се бяха подготвили на високо ниво, за да може турнирът да протече добре. Зад кулисите постоянно течеше организация, в която се включиха и децата от клуб Локомотив (София). Част от тях влязоха в ролята на асистентки при награждаването. Най-малките помагаха на съдиите, носейки оценките на състезаващите се. В залата бе и треньорът на новия ни ансамбъл Весела Димитрова, която наблюдаваше следващото поколение гимнастички.

Всички клубове участници благодариха на Катрин Велкова за добрия турнир и й пожелаха да се превърне в традиционен за българската художествена гимнастика.

Финалът малко след 21:00 часа предложи и най-емоционалният момент. Всички момичета от клуб Локомотив София изненадаха любимата си треньорка Катрин Велкова и останалите треньори с букети цветя. „Обичаме те“, извикаха в един глас малките и по-големите състезателки, при което Катрин Велкова не сдържа сълзите си и се разплака. Прегърна състезателките си и им благодари за доброто им представяне през изминалите дни.

ПРИЗЬОРИТЕ

Румънската състезателка Алис Мария Давид спечели приза „Илиана Раева“. Ася Иванова спечели многобоя при жените за националното класиране, а Маретана Иванова взе приза Мис Турнир. Ася събра 29.000 точки за двете си изпълнения (13.400 на обръч и 15.600 на топка), като е първа и на двата уреда. Втора е Мариета Иванова със сбор от 27.650 и първо място на лента. Цветелина Арсенова е трета (25.300), а Кристина Чалмас - четвърта. В международното класиране начело е Алис Мария Давид, следвана от двете момичета на Катрин Велкова – Симона Минкова и Магдалена Божилова. Яна Кортезова е първа в Б категория, а Вяра Спасова в Б-лайт.

Валерия Ватова очаквано е номер 1 при девойките старша възраст, макар че изкара обръч извън килима. Тя събра 26.350 точки (11.600 на обръч и 14.750 на лента). С добри изяви след нея са Велина Венциславова и Нина Дундова. Велина е първа на обръч и топка, Нина на бухалки, а само Валерия игра с лента, макар че не би имала конкуренция там.

При родените през 2005-а лидер в националното класиране е Христомира Чингизова, следвана от Ева Брезалиева и Гергана Синапова. Брезалиева имаше малшанс с обръч извън килима. Радина Томова от Локомотив е трета в международното класиране. Много добро впечатление направиха Виктория Пенева, Ивайла Пачова и Кристина Кърчева, които са първите 3 при родените преза 2006-а.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ