Новият треньор на ЦСКА Томислав Стипич е смятан за много енергичен и познаващ работата си специалист. Хърватинът с германски паспорт залага на офанзивния футбол и предпочита схема 4-3-3.

Любопитен е фактът, че когато феновете на ЦСКА спряха плейофния двубой за място в Лигата на конференциите срещу ЦСКА 1948, Стипич е бил в София. И е изгледал загубата с 0:2 и реакцията на запалянковците.

Сцените със сигурност са породили тъмни чувства в хърватина, връщайки го назад в един от най-неприятните епизоди в кариерата му.

Става въпрос за периода от 9 март до 6 април 2019 година, когато Томислав е начело на швейцарския Грасхопър. Назначен е да спаси славния отбор от изпадане, но не успява. Записва само пет мача, от които първите два са загубени, а останалите завършват при равен резултат. Така без нито една победа Стипич бързо е уволнен след рекордно  кратък престой.

Най-големият ужас за хърватина е гостуването на Сион на 16 март. Тогава тимът му започва зле мача и още до 30-ата минута  получава два гола. Третото попадение буквално виси на косъм.

 Гостуващите фенове на Грасхопър започват да скандират „Оставка, оставка!“ и засипват терена с бомбички и димки. Това е рекорден брой пиротехника, хвърлена на игрището по време на мач в цялата история на швейцарския футбол.

Съдията прекъсва двубоя. После връща след известно време двата тима на терена, тъй като привидно всичко е спокойно. Феновете на „скакалците“ обаче дават старта на втора серия пиротехника. Вторият екшън се разиграва през второто полувреме. Чашата съвсем прелива и мачът окончателно е прекратен.

„Това не са фенове, а зверове. Те съсипаха живота на треньора, на играчите и на клуба като цяло“, крещи в ефир президентът на Грасхопър.

По-късно Списич, който е вторият треньор на „скакалците“ от началото на сезона, е уволнен. На мястото му идва трети специалист, но и при него отборът не излиза от блатото.

Феновете не спират. Впоследствие прекратяват втори двубой и събличат футболистите, оставайки ги голи до кръста.

Ето какво пише швейцарската преса тогава през май 2019 година в обобщен материал за тежкия сезон:

„Без дом в продължение на 12 години и с постоянна смяна на треньори и президенти, най-успешният швейцарски клуб, Грасхопър Цюрих, претърпя ново унижение - изпадна след 68 години във висшия ешелон…

… Грасхопър остана на 12 точки в дъното на швейцарската Суперлига с три оставащи мача, след като беше победен с 6:1 като гост от шампиона Йънг Бойс.

Това беше тежък сезон - с трима различни треньори и два мача, прекратени поради недоволството на феновете…

…Първият треньор през сезона Торстен Финк остана до март, когато беше уволнен. Назначиха на неговото място Томислав Стипич, който никога не е бил треньор на елитен отбор  и два пъти е изпадал с тимове от по-долните лиги в Германия.

Хърватинът беше уволнен след серия негативни резултати, включително мач със Сион, който беше прекратен в началото на второто полувреме…“

Край на цитата.

Впоследствие всички специалисти в Швейцария са категорични – нито Списич, нито някой от другите треньори имат вина за провала. В основата на всичко е ръководството, което така и не вади необходимия бюджет за финансова стабилност. А като няма пари, няма и резултати…  

След това кариерата на Стипич тръгва добре. В Литва той е изключително уважаван. Два пъти печели купата на страна и само точка го разделя от шампионската титла.  Което означава, че съществува немалка разлика от Стипич през 2019 година и Стипич сега. Положителна, разбира се. Дали и в  ЦСКА ще е така? С оглед развитието на Томислав през последните пет сезона  "червените" фенове имат право да таят надежди. БЛИЦ СПОРТ