Петър Господинов определя себе си и съотборниците си от националния отбор до 17 години като „български лъвове“. Момчетата на Йордан Петков се класираха на eвропейското първенство, а защитникът разкри пред Борислав Орлинов пазени в тайна досега подробности. 

Футболистите на Ейре за се подигравали с българските национали и са ги подценявали, а след големия успех всички „лъвчетата“ са се хвърлили с дрехите в басейна, в който са отседнали в Португалия, заради което са си навлекли неприятности.

Господинов вече тренира с първия отбор на Верона, под ръководството на Игор Тудор, като сподели любопитни неща от тренировъчната база в града на Ромео и Жулиета.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Разкажи за успеха на националния отбор. Видях страхотна емоция!
- Все пак се класирахме на Европейско първенство, всички от отбора бяха много щастливи. Незабравим момент, ще го помня цял живот.

Убийствен жребий за България за Европейското

- Чувстваш ли се герой?
- Всички трябва да се чувстваме герои – не само ние, но и децата от предишните лагери, защото и те са допринесли за успеха.

- Ти си част от отбор от Серия "А", гледаш ли на себе си като тартор в съблекалнята?
- Това не означава нищо, всички сме равни. От този отбор всеки заслужава да бъде в голям отбор. Колективът е това, което ни носи успех.

- Как се постига такъв колектив?
- Всички деца се познаваме от много малки. Аз съм от школата на Черноморец, има деца от ЦСКА, Левски, Ботев Пловдив, Литекс. Ние сме заедно още от моментите, когато сме играли футбол 7. Винаги сме били заедно по стаите по турнири.

- Кой мач беше най-труден в Португалия?
- Мачът с Португалия беше най-труден, това е топ отбор. Имат деца, които са дебютирали в Шампионска лига. Имат деца от първите отбори на Спортинг Лисабон, Спарта Прага. Но с Република Ирландия беше също трудно, силите ни бяха на привършване, но показахме сила на духа и характер. 

- Специално с Португалия каква беше разликата в класата според теб?
- Ние бяхме много надъхани и бяхме сигурни, че можем да спечелим. Напълно честен съм. Португалците бяха по-свежи, те смениха изцяло състава си спрямо първия мач. Останаха ни 6 минути, за да измъкнем точка, но загубихме с 1:2. В последния мач Португалия победи Финландия с 9:1, така че може да си направите сметката. Треньорът каза, че сме български лъвове.

- Кои хора ти се обадиха, след като стана ясно, че сте се класирали на Европейско?
- Ами, то стана доста странно. След мача се прибрахме в съблекалните и всеки почна да задава въпроси дали сме се класирали. Мирослав Кралев каза, че трябва да се изчака мача на Люксембург с Англия, където беше изкаран жълт картон в края и това ни донесе успеха. Прибрахме се в хотела и аз почнах да търся в българските медии каква е информацията и видях, че благодарение на жълт картон сме продължили напред. Тогава започнах да показвам на моите съотборници, а те не вярваха. Показахме и на треньорите, а те бяха в шок. Никой не вярваше. Преди вечеря вече ни се обадиха по телефона и радостта беше огромна. Точно до ресторанта имаше басейн, всички започнахме да скачаме с дрехите и телефоните, да аплодираме треньора. Даже ни се скараха, че пръскаме вода навсякъде, но дори не чухме какво ни казват. Незабравим момент!

- С какво Йордан Петков и неговия щаб ви направи по-силни?
- С дисциплината. В хотела ми направи впечатление поведението на ирландците – тях ги водят златното поколение на страната, защото имат футболисти в Интер, Селтик и други. За нас нямаше значение, но тези момчета си правеха каквото поискат. Държаха се грубо с нас в асансьора и ни имаха за аутсайдери, лигавеха се. Не ме дразни това как са се отнасяли с нас, това ме мотивираше. 

- Кои други са лидерите?
- Асен Митков, Антоан Стоянов. Роберто Илиев, който вкара няколко гола. Сега целта ни е шесто място на Европейското, което ще ни класира на Световното в Перу. Сигурен съм, че имаме силите.

- Като защитник какви прийоми имаш, за да респектираш съперниците?
- Още баща ми ме е научил в първите 15 минути да респектирам нападателите. Влизам грубо и после нападателят има респект, страх го е да тръгва на дрибъл. Сега вече и нападателите могат да са груби, но при мен това няма как да се случи. Аз съм българин и се боря докрай.

- Ти направи и първа тренировка с представителния отбор на Верона, разкажи за нея.
- Аз в началото на зимата бях контузен. Шест месеца бях аут, имах счупване на тазобедрената кост. Бях в клиниката във Веона, а после и в тази в Болоня, която е една от най-известните. Последните два месеца работих с рехабилитатор от клуба. Всичко беше наред. В първия мач играх 5 мин. срещу Каляри, после 20 мин. срещу Удинезе, след това полувреме срещу Бреша и накрая цял мач срещу Милан. След двубоя с „росонерите“ ми се обади директора на школата и ми каза, че започвам с първия отбор. В 8:30 станах за закуска, звъннаха ми 15 мин. след това, за да ми кажат, че в 9 идват да ме вземат, за да ме закарат на тренировката на първия отбор.

- Какво беше впечатлението ти?
- Изненадах се, че ще има двустранна игра. Трябваше да играя Джовани Симеоне, Кевин Лазания и останалите звезди. Представи се много достойно и треньорът ме похвали. Направих и друга тренировка, в която повече имаше тактика. Много съм доволен.

- Какво е да играеш срещу Джовани Симеоне?
- Незабравимо. Той играе срещу хора като Киелини и Бонучи и така както го прави срещу тях, игра и срещу мен. Много силен футболисти. Както и Иван Илич, Даниел Беса. Те се отнасят много добре с мен, а това не е така в България, където основните футболисти не се държат добре с юношите. Във Верона си говориха с мен за филми, имаше шеги. С Илич съм си говорил повече, той е много точен човек. Подсказвал ми е как да играя срещу Джовани Симеоне и след като ми разкри, нещата сработиха.

- И как се спира един от най-добрите нападатели в Серия А?
- Срещу по-резки нападатели трябва да си внимателен, да ги следиш изкъсо, да ги дърпаш за фланелката. Гледах и мача на Верона с Дженоа, а Симеоне пак вкара. Видях грешката на Максимович, който не го следеше отблизо и остави коридора между него и Хуан.

- Игор Тудор какъв човек е, как работи?
- Изключителен професионалист, много добър треньор. Той насърчава младите. Кара се, когато сбъркаш, но ти казва, че е за добро. Казва ни, че се надява да сме в първия отбор и да ни научи как да играем футбол. Даже имаше една тренировка с Павел Давидович, който е титуляр, но се възстановяваше от контузия. Тудор дойде при нас и ни каза да внимаваме, защото ще извика хора за първия отбор.

- За какво мечтаеш?
- Искам да остана във Верона, следващата година да съм в примаверата. Това е много важно. После искам в първия отбор. Не искам в Ювентус, Милан, Барселона или друг гранд. След това вече мечтата ми е да съм в Барселона или в Ман Сити при Пеп Гуардиола.
 
БОРИСЛАВ ОРЛИНОВ