АНКЕТА: Как ще завърши квалификацията България – Франция?

Легендата на родния футбол Георги Димитров и до ден-днешен е уважаван във Франция, където игра успешно преди години с екипа на Сент Етиен. Джеки очаква с интерес световната квалификация в София тази вечер, прогнозирайки победа на "петлите", които според мнението му са под напрежение след издънката с Люксембург в Париж и ще си го изкарат на българския национален отбор. Димитров беше любезен да отговори на въпросите на БЛИЦ:  

- Г-н Димитров, имаме ли шанс срещу Франция тази вечер?
- Винаги има шанс, но нещата са много сложни. Ние нямаме почти никакви шансове за класиране на Световното. Това донякъде е нож с две остриета. Може да играем отпуснато, тъй като няма за какво да играем. Трудно е да се концентрираш, но все пак момчетата излизат срещу Франция и трябва да има заряд. Този мач е отличен шанс за тях, ако искат да се доказват. Франция си е Франция, интересът е огромен и срещата в София приковава вниманието. Силна изява точно в мач срещу един от колосите на световния футбол може да те изстреля нагоре. Младите момчета имат шанса да направят впечатление. Ако искат да отидат в някой силен отбор, трябва да ги забележат. От друга страна - защитаваш националната чест. Всеки футболист трябва да се раздава за родината. 

- Напрежението изцяло при французите ли е?
- Да, те са под напрежение след нулевото равенство с Люксембург. Това обаче само може да им бъде от полза. Напрегнати са в момента и може да си го изкарат на нас. Трябва да ни победят на всяка цена. Имат много качествени футболисти. Този мач няма нищо общо с 1993-та. Максимално концентрирани ще са и ще покажат най-доброто от себе си. На нашите ще им бъде много трудно. Смятам, че французите ще тръгнат да ни притискат още от първата минута. Знаят, че не сме от отборите, които можем да издържим физически на тяхното темпо. 

- Ще бъдете ли на трибуните на "Васил Левски"?
- Няма как да отида, защото съм болен. Ще гледам по телевизията. Днес ми е 12-ти ден на антибиотици, лекувам се. В София пристигнаха много приятели от Франция, всеки ден се чувам с тях, но няма как да отида на стадиона. 

- Петър Хубчев не може да разчита на Ивелин Попов и Ивайло Чочев, а освен това не повика Светослав Дяков. Ще липсват ли на отбора? 
- Той правилно каза, че има кой да ги замени, защото щеше да е много глупаво да се изцепи пред футболистите, че ще лиспват. Иначе - да, трудно ще ни е без тях. Французите много добре познават Ивелин Попов, Чочев също. Двама основни играчи като ги няма, малко или много това оказва влияние.

- Имате ли любимец от настоящия национален отбор?
- Всички ми харесват. Има футболисти, които се справят добре - Ивелин Попов, например. Виждам и положително развитие в кариерата на Спас Делев. Бяха го отписали, но Хубчев му даде шанс и той се възползва. Жалко, че последните месеци имаше контузии. Но се вижда, че момчето се е взело в ръце. Петър Занев също играе добре. Всички ми харесват за разлика от младежките национали, които снощи пак се изложиха (б.р. - равенството 2:2 с Казахстан). Играха без желание. Добро впечатление ми направиха момчетата от Казахстан. Научени са да играят, а не да действат хаотично като нашите. Заслужено си взеха точка, можеха и да ни победят. 

- Какво не ви хареса в играта на момчетата на Антони Здравко?
- Играха без сърце, без желание. Сякаш са свършили с футбола. Като им слушах интервютата след мача, имах чувството, че 20 години са играли футбол. Имаме таланти, но не са подготвени както трябва. А са на по 20 години вече - възраст, в която трябва да са се наложили по отборите си и да бъдат готови. 

- Бихте ли прогнозирали точен резултат за мача тази вечер?
- Не, само бих казал, че ще ни е много трудно. Франция е фаворит, няма какво да се правим на патриоти.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​