ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Илиян Пищиков е сред най-големите ни баскетболни таланти в момента. 19-годишният състезател на Балкан, който е родом от Ботевград, дебютира за родния си клуб преди да е навършил 16 г. Пищиков е поредният гост в подкаста БЛИЦ Live. 

Пред камерата ни Илиян говори по тема, която никога досега не е засягана в интервютата, които е давал. Юношеският ни национал за първи път разкрива, че не познава баща си, който е син на легенарния треньор по лека атлетика Илиян Пищиков. Никога не е виждал и известния си дядо...

"Целта на Балкан винаги е да сме шампион. Хората очакват много от нас. Надявам се да се развивам по-добре и по-добре, подобрявайки личните си качества, които ми куцат", коментира Илиян Пищиков.

* Как от фен на Балкан се превръща във водещ състезател на отбора от родния си град? (2:10 мин.) 

"Дебютирах при мъжете още преди да навърша 16 години. Бившият ни треньор Йовица Арсич ми даде шанс. Бях много притеснен преди влизането в игра. Съотборниците ме бъзикаха. Дори един от големите ме дръпна и ми извика "ставай", и аз станах, мислейки, че наистина ще влизам в игра, но се оказа, че се е шегувал. По-късно, когато се появих на полето, пробих и тръгнах да завършвам на коша, но изпуснах. Бях много разочарован" (3:20 мин.)

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

* Загърбва училището заради баскетбола, учителите много са му се карали (4:50 мин.)

"Вече съм студент, уча две висши" (6:10 мин.)

"Дядо ми е бил баскетболист - Петър Симонов, той ме запали. Миналата година почина. Той ми даваше най-много кураж. Играех и правех всичко, за да му се харесам" (8:40 мин.)

Попитан дали има общо с легендарния треньор по лека атлетика Илиян Пищиков, чиято фамилия носи, талантът обясни: "Не е съвпадение на имената. Той ми е дядо, но с него нямаме никакъв контакт. Нито с него, нито с баща ми. Никога не съм ги виждал. Те не са в Ботевград, от Враца са. Още от раждането ми нито го помня този човек, нито съм имал контакт с него. Той не ме е потърсил, аз не съм го търсил. Не искам и да променям тези неща. Зная, че дядо ми е Илиян Пищиков и е много добър треньор, но не го познавам. 

Никога не съм искал да търся баща ми. Вече 19 години той нищо не ми е дал. Не мисля, че трябва да го търся. Аз имам човек до мен, който ме е отгледал, и го приемам като баща. Дачо се казва, той ми е баща. Вече 15 години е с майка ми, присъствах и на сватбата им. Обичам го колкото мама. Той си ми е баща". (9:36 мин.)

* Бившият футболист и сега треньор Любомир Божанков му е сред най-близките (11:30 мин.)

"За НБА не мисля, това са твърде смели мечти за мен" (14:37 мин.)

* За приятелството и съвместните тренировки с Александър Везенков (15:00 мин.)

Получавал ли е предложения от грандовете ЦСКА и Левски? "В България не съм мислил да играя на друго място, защото тук съм си у дома. Балкан ми е много на сърце. Като малък като съм гледал мачовете между Балкан и Левски, просто не съм си представял, че бих заиграл за "сините" (19:00 мин.)

"Чупил съм ръка на тренировка, това ми е най-сериозната травма до момента" (20:00 мин.)

"Обичам разходките в планината. Харесвам екстремните спортове, имам АТВ. Като малък имах и кросов мотор. Ако не бях станал баскетболист, сигурно щях да бъда в моторните спортове. Карам от малък, но още нямам шофьорска книжка. Скоро ще я изкарам" (22:00 мин.)

"Имам приятелка, от седем месеца сме заедно. Тя много ме подкрепя. Ботевградчанка е. Идва на всеки мач. Дори с нашите дойдоха в Лисабон при гостуването ни на Спортинг и бяха в залата" (26:36 мин.)

"Следя и футбола, от малък съм цесекар. Посещавал съм дербита ЦСКА - Левски. (30:27 мин.)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ