Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Емил Костадинов даде интервю пред агенция БЛИЦ, в което говорихме за предстоящия полуфинал от Шампионската лига Байерн – Барселона. Както е известно, той е единственият българин, отбелязал гол в европейски клубен финал. Прави го с екипа на баварците през 1996 година. Тогава на полуфинала те отстраняват именно Барса.
 
-Г-н Костадинов, какво да очакваме довечера – зрелищна битка или тактическо надлъгване?
-Надявам се и двете. Мисля, че ще видим голямо шоу и добър футбол. Всички предпоставки са налице.
 
-Вашата прогноза?
-Байерн ще победи с минимален резултат.
 
-Вие за кого ще стискате палци? Или е излишно да ви задавам този въпрос...
-Излишно е. Твърдо съм за Байерн поради две причини. Първо, аз съм игра в баварския клуб. Освен това в Испания винаги съм симпатизирал на Реал (Мадрид).
 kostadinov.jpg
-От казаното дотук излиза, че за вас най-добрият вариант е на финала да играят Байерн и Реал?
-Абсолютно. Въпреки че половината свят мечтае за финал Барса – Реал. Но хайде да не избързваме с прогнозите. Не е изключено вместо испански да видим германски финал на “Уембли”.
 
-Връщаме лентата назад. През април 1996 година Байерн и Барселона отново играят на полуфинал, но в турнира за Купата на УЕФА. Вие не вземате участие в двата мача.
-През пролетта на 1996 година получих сериозна контузия, която за известен период ме извади от игра. На двубоя в Мюнхен, завършил 2:2, не бях в групата, тъй като все още се възстановявах. На реванша попаднах в разширения състав, но понеже не бях на 100 процента готов, не влязох на терена.
 
-Тогава треньор на Байерн е Ото Рехагел?
-Да, но няколко дни преди финала с Бордо той бе заменен. На неговото място застана Франц Бекенбауер.
 
-Какво си спомняте от реванша с Барселона на “Камп Ноу”?
-Няколко неща. Атанас Узунов беше главен съдия. Помня, че Стоичков, който по същото време бе футболист на Парма, пристигна в Барселона специално за мача. Узунов се справи отлично, а двубоят си беше доста напечен. Ние успяхме да поведем с 2:0, накрая Барса намали, но нямаше време за втори гол, който щеше да докара срещата до продължения. Доста трудно, но напълно заслужено преодоляхме каталунците. След мача отидохме на вечеря аз, Стоичков, Атанас Узунов и помощниците му, които също бяха българи. Ицо взе със себе си някои от играчите на Барселона, а с мен дойдоха двама от Байерн – Лотар Матеус и Мемет Шол.
 
-Защо пък точно Матеус и Шол?
-Ами с тях бях най-близък...
 
-С Мемет Шол сте най-добрите на терена във втория финал за Купата на УЕФА същия сезон, когато бихте Бордо с 3:1.
- Да, Мемет вкара първия гол, а аз втория.
 
- Тогава дадохте гениален пас на Шол с пета, след който той се разписа.
- Пасът и голът, който после отбелязах, ще ги помня винаги. Беше истинско удоволствие след това да вдигна Купата на УЕФА, която, между другото, е доста тежка.
 
- Дали тази година Шампионската лига ще е тежка за Байерн?
- Ще бъде тежка, но знаете ли кое е едно от най-великите качества на Байерн? Клубът винаги успява да си вземе поука.
 
-Имате предвид миналогодишния финал с Челси в Мюнхен?
-Точно така. Байерн е от клубовете, които са създадени не само да съществуват, но и да побеждават. А такива крахове като този от миналата година действат след това изключително стимулиращо за футболистите.
 
- С една дума, очаквате Байерн да елиминира Барселона?
- Не, не казвам, че на 100 процента ще ги елиминират. Знам само, че Байерн ще направи и невъзможното не само да отстрани Барса, но и да спечели Шампионската лига.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ