Георги Василев отново е спряган за треньор на Левски заедно с Димитър Димитров-Херо, Едуард Ераносян и няколко чуждестранни имена. Гочето даде интервю за агенция БЛИЦ.

- Г-н Василев, добър ден! Къде ви откриваме в момента?

- В момента съм на разходка с малката ми дъщеря, която днес става на 4 месеца и 10 дни. Радвам се  на нея, на хубавото време, на слънцето, топлината и общо казано - на живота.

- Вашето име отново е свързано с треньорския пост в Левски?

- О,  моля ви, та аз съм скучен треньор! Не мога да създам материал за повечето ви колеги. Аз вървя по един отъпкан път. Не съм артистичен, не говоря простотии.  Моята кариера е свързана само с победи - както  в Левски, така и в ЦСКА  и в другите клубове, където съм работил.

- Нека все пак да отговорите на въпроса?

- Ами, първо, никой от Левски не ме е търсил. Но аз амбицията си  не съм я загубил. Тя ще я има вечно в мен, докато  съм жив. Няма обаче да допусна грешката, която направих през есента на 2003 година, когато за последно поех "сините".  Извикаха ме на пожар, привлякоха ме без сериозен договор. Нямаше време да обсъдя подробно детайлите. Не бяха изпълнени голяма част от  моите изисквания. Бавно и постепенно по  гърба ми започнаха да лазят някои хора, държащи нож в ръка и готови всеки момент да го забият. Така че, ако  в момента получа предложение от Левски, аз ще поставя условия. Доста условия.

- Кои са тези хора, пълзящи по гърба ви? 

- Журналистчета разни. Но те бяха мекерета, изпълняваха поръчка. В основата на атаката стояха други  люде, които плащаха на журналистите да ме атакуват. Един от тях, аз му виках кибритения журналист, защото само се чудеше как да запали огъня срещу мен, така беше влязъл под кожата  на хора от ръководството, че присъстваше на повечето  закрити тренировки. Пълен комфорт му осигуряваха.

- Казвате "хора от ръководството". Ако имате предвид Наско Сираков, в момента той не е в управата на Левски. Т.е. това би означавало, че по-лесно вашите условия биха били приети?

- Вижте, нямам нищо  против Наско като футболист, защото съм бил треньор. Но нали знаете, че шило в торба не стои. Един ден е тук, на другия го няма, после отново се завръща.

-  Коментарът ви за загубата от БАТЕ Борисов и трябваше  ли Велислав Вуцов  да  поеме тима в  края на миналото  първенство?

- Първо за загубата. Честно казано, опасявах се, че беларусите ще затруднят максимално Левски. Що се отнася до Велислав Вуцов, хайде да не вадим нож на умряло куче. Ако ми бяхте задали този въпрос преди старта на първенството и мачовете  с Вихрен и БАТЕ Борисов, щях  да ви отговоря.

- Как щяхте  да отговорите?

- Ами Велислав не е пораснал, за да води отбор като Левски.  Допусна се грешка с назначението му. Но сега не е коректно да се говори така по негов адрес. Публиката не го прие радушно, той се опита  с малко  театър да я спечели. Но така не става. Сърцата на феновете не може  да бъдат спечелени с приказки, а с действия. С победи и успехи. Другото е ала-бала.

- Имахте предложение да поемете националния отбор на Литва, защо не се споразумяхте?

- Водих тридневни разговори във Висбаден (Германия). Искам да уточня, че не съм се самопредлагал за този пост, литовците сами ме потърсиха. Осигуриха ми първа класа самолетни билети за отиване и връщане. Настаниха ме в луксозен хотел. Но техните финансови условия не бяха адекватни на амбициите, които имат. Тяхната  цел е да се класират на световните финали в ЮАР догодина, а Литва попадна  в изключително тежка квалификационна група, където са Франция и Румъния. 

- Други предложения имате ли? 

- Не. Аз не съм като някои псевдотреньорчета, за да ви излъжа  и да използвам вашата трибуна, за да си направя реклама. Винаги ми е било смешно, когато  чета изказвания от сорта: "получих доста оферти от Западна Европа, но ги отхвърлих!". То не е смешно, а направо тъжно. Хора, които даже и конусите за тренировки не могат да носят, да говорят такива неща.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ