БЛИЦ  потърси за коментар популярния български мениджър Лъчезар Танев, който от години живее и работи в Барселона, във връзка със създаването на Европейската Суперлига. Както е известно, 12 гранда обявиха основаването й, което породи футболна война в Европа. УЕФА, ФИФА,  много местни федерации, легенди и даже политици се обявиха против проекта.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

-Г-н Танев, как ще коментирате създаването на Суперлигата?
-Както във всички сфери на живота – политически и икономически, по-богатите стават по-богати, а по-бедните – по-бедни. Натам върви и футболът. За мен е изключително егоистично и безотговорно как е възможно не само да изникне такава идея, но и да се осъществи. Явно парите побъркаха човечеството, побъркват и собствениците на големите клубове. По този начин са под опасност основните принципи на футболната игра да бъдат унищожени – солидарност, мащабност и възможност да наблюдаваш навсякъде по Европа най-големите отбори.
Въз основна на тази база на развитие на световния футбол ЦСКА игра полуфинали в евротурнирите – срещу Интер, Байерн и Барселона, Левски стана първият ни отбор, влязъл  в групите на Шампионската лига.  Лудогорец се утвърди там и записа няколко големи мача срещу Арсенал, Реал, Ливърпул, ПСЖ. А сега, ако този план проработи, това приключва за малките държави. Приключват и мечтите ни да видим някой ден някой наш отбор сред най-добрите и най-силните в Европа. Пак ще кажа, че това е изключително егоистичен ход на титаните във футбола, пък нека говорят за солидарност. Каква солидарност – никой няма да им повярва.

-Вие сте футболен агент. Ще се отрази ли тази промяна върху трансферите?
-Ами ако не се намери компромисно решение, това ще обърка и този бизнес.

-Редица легенди вече се обявиха срещу идеята?
-Аз мисля, че едва ли ще се намери някой, който да я подкрепи, ако не е заинтересован. Футболът е велика игра и е най-достъпна до хората благодарение на либералната си система – всеки може да се класира някъде и да отпадне. Във всяко едно първенство можеш да мечтаеш да влезеш в групите на Шампионската лига или Лига Европа  и да срещнеш големите. Това ти носи пари, самочувствие, рейтинг, радост за феновете. А сега всичко това за малките клубове пропада. Същевременно в Суперлигата ще има 15 привилегировани отбори, които никога няма да изпаднат. Но явно там има голяма игра, има много пари – американски пари. Зад тази новосформирана организация стоят мощни финансови институции (банки, фондове) отвъд Атлантическия океан, които ще презадоволят богатите да станат още по-богати. Забележете само – победителят в турнира ще спечели 400 милиона евро, а в момента първият в Шампионската лига взима 120 милиона евро. По всичко личи, че парите замъгляват човешкото съзнание.

-При вас в Испания какъв е отзвукът?
-Същият е. Много от феновете на Барса и Реал са недоволни, че техните клубове са част от този проект.

-Споменахте преди малко компромис. Възможен ли е наистина компромис?
-Силно се надявам да има такъв. Силно, защото забележете какво ще се случи. ФИФА обяви, че ще забрани на играчите, част от отцепилите се клубове, да играят за националните си отбори. Т.е. Роналдо, Меси, Хари Кейн, а и другите, няма да имат честта да участват на най-големите футболни форуми – световно първенство, европейско първенство, Копа Америка. Тези футболисти ще бъдат поставени пред дилемата – многото пари ли да изберат или да се махнат от Суперлигата и да играят за националните си отбори. Вижте, наистина се надявам на компромис и на някакво решение. В противен случая футболната топка изцяло ще бъде обвита от банкнотите и ще се изроди.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ