Милен Петков е една от емблематичните фигури в ЦСКА от 1995 до началото на 2000 година. Бившият халф, роден на 12 януари 1974 година в Генерал Тошево, печели титлата и два пъти Купата на България с червената фланелка. Утре обаче неговият син Алекс ще излезе във вечното дерби с екипа на Левски срещу ЦСКА. В тази връзка БЛИЦ се свърза с Милен Петков за интервю.

-Милене, как ще гледаш ЦСКА – Левски, след като си играл за „армейците“ във вечното дерби, а сега синът ти излиза в него със синия екип?
- Ще бъда спокоен, защото не съм на терена. Няма да съм напрегнат, защото няма да играя.

-Но ще играе синът ти. И то като футболист на Левски?
-Горд съм, че Алекс ще бъде част от мач №1 на България, но вълнението остава в сина ми. Да премине в Левски си беше негов избор и аз като родител, който много обича детето си, му пожелавам успехи. Жалко, че няма да усети истинската атмосфера от дербито, тъй като ще липсва публиката. Без нея, каквото и да се случи на терена, мачът не е същият. 

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

-Какъв съвет му даде преди мача?
-Съветите са ми едни и същи. Да дава най-доброто, да е концентриран. Да не бъде психически обременен, защото това е от ключово значение преди мач. Особено такъв между ЦСКА и Левски. Аз на „Армията“ се научих да играя само за победа, дано и той да се научи на същото.

-За кого ще бъдеш утре?
-Ще бъда откровен. Аз съм цесекар и ще бъда за ЦСКА, но същевременно ми се иска моят син да играе силно и да се докаже. Няма как да съм за Левски, макар че Алекс ще е със синята фланелка. Но ще се повтаря – ще се радвам, ако се представи на висота, защото е мое дете и много го обичам.

-Ти си споделял в предишно интервю за БЛИЦ,  че като малък си бил от Левски, но после си се осъзнал и си станал от ЦСКА?
-Да, така беше. Бях от Левски като малко дете, след това като юноша заобичах ЦСКА. Както се казва – дойде ми акълът в главата (смее се).

-Прогнозата ти за мача утре?
-4:3 за ЦСКА с хеттрик на моя син. Шегувам се. Всъщност, така ми се иска, наистина. Но мисля, че ЦСКА ще спечели с 1:0. Чета, че се очакват много голове, но смятам, че двубоят ще завърши по този начин.



-Кой мач между ЦСКА и Левски, в който си играл, няма да забравиш?
-Те са много. Помня всичките. Имам три гола в дербито, два от които от дузпа. Едната я вкарах при равенството 3:3 (б.р. – на 10 април 1998). Имам и пропусната, дузпа, когато пред есента на 1999 година бихме с 1:0 след най-бързия гол в дербито с автор Димитър Иванов.

-Съжаляваше ли, че пропусна, защото пропускът ти стана в последните минути, а вие водехте в резултата?
-Що за въпрос?! Не, радвах се, че изпуснах дузпата. Даже хукнах като обезумял из терена с разперени ръце от кеф, че съм ударил гредата… (смее се). Разбирам какво имаш предвид – че пропускът не оказа влияние на крайния резултат. Но пак съжалявах. Няма как да е другояче.

-Голът ти от игра стана след рикошет на финала за Купата на България през 1997 година, когато бихте с 3:1?
-Помня, помня. Малко щастлив рикошет беше. Кременлиев изчисти топката, тя се удари в гърба ми и влезе във вратата. След време, когато той дойде в ЦСКА и станахме  приятели, го заведох на дискотека по този повод. Почерпих го, че ми помогна да се разпиша (смее се).
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ
efbet Лига - сезон 2020/2021

Класирането в първенството