ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Един от най-добрите ръководители на ЦСКА Стефан Орманджиев също даде мнение за случващото се на "Армията". Агенция БЛИЦ се свърза с един от силните хора от ръководството на Васил Божков. Ето какво каза Орманджиев в интервю за агенцията:

-Г-н Орманджиев, кое е най-доброто за ЦСКА в момента? Всички са раздвоени, дори разтроени за пътя, по който да продължи клубът?
-Казвам го категирично, рестартиране на програмата. Това е нужно, всички трябва да го разберат. И колкото по-скоро го направим, толкова по-добре. ЦСКА да бъде обявен във фалит и да отиде във "В" група. Но да си остане чист ЦСКА, нашият ЦСКА, с историята, със славното минало, със спечелените отличия. И най-важното, с верните фенове, които трябва да го подкрепят. Нали самите те го казаха преди време, че предпочитат пречистване през "В" група, отколкото това състояние, което е в момента.

-Сигурен ли сте, че феновете ще преживеят ЦСКА във "В" група?
-Защо не?! Питам - феновете ще подкрепят любимия си ЦСКА, този със запазена история и славно минало, или създаден нов изкуствен отбор? Колко време са три години, щракаме с пръсти и отново сме в "А" група. Но ще бъдем чисти. През това време ще се изгради един отбор, който в "А" група няма да може да бъде спрян. Гриша Ганчев ще запази Литекс, ще може и да издържа ЦСКА. Двата клуба ще си помагат и когато дойде времето да се върнем в елита, ще сме готови. Тогава ЦСКА ще стане без проблеми шампион и ще влезе в групите на Шампионската лига. Съвсем простичко е, трябва да бъде повторен моделът Литекс от 90-те години и Лудогорец само отпреди няколко години. Гриша Ганчев взе Литекс по подобен начин, преведе го през "Б" група, влезе в "А" и стана шампион. Лудогорец ни даде още по-пресен пример, от "В", през "Б" и в "А" група. И накрая стана шампион и взе Купата на страната. И само, защото името Лудогорец не значи нищо в Европа, не влезе в групите на Шампионската лига. А името ЦСКА, феновете на ЦСКА...всички искат публиката на ЦСКА, а тя ще остане зад отбора.

-Няма ли друг вариант освен "В" група?
-Има, естествено. Това е господата от "Титан" да се откажат от дълговете и още днес Гриша Ганчев да поеме издръжката, а Ицо Стоичков да стане треньор или президент. Това ще бъде най-щастливата развръзка. Но...дали тези хора ще се откажат от претенциите си? Може ли да бъдат притиснати, за да го направят? Това все още не е ясно. Иначе ви казах, най-правилната стратегия е рестартиране, чисто нов ЦСКА. С хората, които в момента са на "Армията" - Паро Никодимов, Спас Джевизов, аз съм готов да помагам, ще върнем отбора в "А" група. Във "В" и "Б" група ще се обиграват млади момчета от школата, а след това ще се инвестира със силни футболисти.

-Гриша Ганчев твърди, че дълговете на ЦСКА не са натрупани само от "Титан", а и от предишните ръководства?
-Това категорично не е вярно. Васил (б.р. - има предвид Васил Божков) продаде ЦСКА на Прамод Митал за сума, която постъпи в касата на клуба. Какви дългове е имал?! Дори и да е имал, те са били поети от следващото ръководство. След Васил Божков не е направено нищо, за да бъдат спрени задълженията, те само са се увеличавали и затова клубът стигна до този момент.

-Защо Гриша Ганчев не споменава за вариант - вади пари, погасява дълговете на ЦСКА и купува клуба?
-(замисля се) Има и такъв вариант, но разберете, трябва да се стигне до пречистването. Ще изберете ли да вземете порутена къща, която да ремонтирате постоянно и с годините положението да става все по-лошо? Едва ли. Защо Гриша Ганчев да извади да речем 35 милиона, за да покрие дълговете, а да не инвестира тези пари в ремонта на стадиона, който ще стане прекрасен. Ето това е, тези пари, които сега му искат, може да отидат за доброто на един бъдещ добър ЦСКА, а не за покриване на дългове. И когато минем през цялото това пречистване ще изпреварим "Левски". Защото и те рано или късно ще стигнат до подобно положение. Не е важно сега да си пред "Левски", а след това десет години поред да сме шампиони. След три години отново сме в "А" група и ги подпукваме всички. Иначе сегашното положение е като на болен човек, лежи на легло и го инжектират, едно мъчение.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ