Изпълнителният директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге обяви, че баварците ще се превърнат в най-добрия клубен тим на света. В интервю за „Билд” 57-годишният бос говори за предстоящия реванш срещу Барселона тази вечер от 21:45 часа на „Камп Ноу”, както и за бъдещите планове на Байерн, победил каталунците с 4:0 в първата полуфинална среща от Шампионската лига.

- 4:0 срещу Барселона в първата среща. Това би трябвало да е достатъчно за достигане на финала в Шампионската лига на 25 май на „Уембли”, или?
- Аз съм всичко друго, но не и спокоен. Тази нива все още не е ожъната. Знам, че Барселона ще опита още веднъж всичко. Трябва да бъдем много концентрирани, за да не застрашим добрата ни изходна позиция и да се класираме за финала.

- Очаквате значи един ураган Барса?
- Барселона има огромна офанзивна мощ. Те ще я използват още от самото начало, както го направиха и след 0:2 в първия осминафинален мач срещу Милан. Тогава те поведоха само след 5 минуто с 1:0 след гол на Меси. С това попадение те впечатлиха силно Милан. Трябва да предотвратим това.

- Все пак разгрома с 4:0 в Мюнхен не беше вече смяна на силите на футболния връх в Европа?

- Аз съм предпазлив с думата смяна. Барселона доминира в Европа повече от 6-7 години и 3 пъти спечели Шампионската лига. Ние отново сме на едно ниво с най-големите клубове на света. Сега трябва да работим, за да задържим стабилно това ниво през следващите години. Разполага с качествата за това.

- Байерн е пред трети финал в последните четири години.

- Ново класиране за финал в Шампионската лига би било фантастично. Ние имаме мечта да станем най-добрия отбор в света. Този шанс ни се предоставя през този сезон. Ние вече сме шампион и сме на финал за Купата на Германия. Ако успеем да стигнем до „Уембли”, бихме могли да спечелим и требъл. Това не ни се удавало дори по времето на Бекенбауер, Мюлер и Майер. Тогава максимумът бе дубъла.

- Въпреки това има и ядове. Босът на Дортмунд Ватцке и мениджърът на Майнц Хайдел упражниха критика за липса на комуникация при трансферите. Губи ли Байерн добрия си стил?

- Нашата задача е да направим добри трансфери, за да повишим качеството на нашия отбор. Докато всичко не е подписано, не можеш да се прибереш вкъщи или просто да се обадиш и да кажеш: Между другото, ние се разбрахме с Марио Гьотце.

- Особено този трансфер доведе до лоши настроения.
- Не мисля, че Байерн не е стилен. Смятам, че при колегите властва малко повече разочарование за това, че губят добри играчи. Майнц губи Ян Кирхоф, който идва при нас без трансферна сума. Това естествено боли. И когато най-добрият играч си тръгва от Дортмунд, също е нормално човек да е ядосан. Дори и когато получава много пари за него. Разбирам ги напълно. Мен също ще ме е яд, ако утре някой ни отмъкне Франк Рибери. Гьотце обаче има в договора си освобождаваща клауза, която му позволява трансфер.

- Рибери има договор с Байерм до лятото на 2015 година без освобождаваща клауза.

- Правилно. Защото, когато даваш на футболистите възможност да разтрогват договора си с клауза, тогава не бива да се оплакваш, че това се е случило. В Байерн нито един футболист няма освобождаваща клауза в договора си.

- И 37-милионната покупка Марио Гьотце също ли?

- Не, той няма освобождаваща клауза в Мюнхен като в Дортмунд. Имаше опит да се договори такава в контракта, но бе отхвърлен от наша страна.

- Гюнтер Нетцер казва, че Гьотце е най-големият талант в света.
- Когато специалист като Гюнтер Нетцер го казва, не искам да му противореча. Марио без съмнение вече е супер футболист.

- А кога ще дойде звездата в нападението на Дортмунд Левандовски?
- С тази личност действаме спокойно. Прочетох, че той вече е подписал с нас. Ние съответно го отрекохме. Няма повече какво да се каже по този въпрос.

- Колко имена има още в списъка за покупки на новия треньор Пеп Гуардиола?

- Юп Хайнкес ще предаде на Пеп изключително безупречен отбор. Затова винаги е имало ясно изказване от негова страна във всички разговори: Вие имате класен тим и аз не трябва да правя много. С личността Марио Гьотце Пеп е много, много доволен. Той ме поздрави по е-мейла за трансфера. Как ще продължи ли? От времената ми в Италия съм се научил да не правя плановете обществено достояние.

- Оттегля ли се Хайнкес наистина на спокойствие след този сезон?
- Не знам. Имам впечатлението, че Юп не иска да говори по този въпрос. Затова и въобще не го питам. Името му обаче ще бъде свързвано с много отбори.

- Освен с Шалке. Там сега на дневен ред за треньор е Щефан Ефенберг.

- Матиас Замер заедно е бил на треньорските курсове със Щефан Ефенберг. Той се е представил невероятно ангажирано и добре на тя. Още от сега го знам: Ефе ще бъде добър треньор. А аз съм убеден: Ако Шалке се довери на Ефе, ще вземе много добро решение. Той няма опит като треньор, но има толкова големи познания като футболен специалист, че ще се справи. Все някога човек трябва да нагази в студените води.

- Името на Ефенберг е свързвано и с Байерн, но за треньор на аматьорите.
Ако Ефе има възможност да работи в Бундеслигата, трябва да го направи. Мога само да му го препоръчам.

- Трябвали той да се оплаква следващия сезон от шотландски отношения, тъй като Байерн ще доминира над всички?
Шотландски отношения, това е подбор на думи от всички в Дортмунд. Всички клубове от Бундеслигата са заинтересовани от това да има интригуващ шампионат. От друга страна Бундеслигата трябва да развее знамето си най-накрая и на международната сцена и да спечели титли. В момента нещата се представят така, сякаш Байерн е бил шампион през последните 6 години. Забравихте ли, че през изминалите две години не спечелихме нищо?

- Не се ли притеснявате, че Бундеслигата би могла да стане скучна?

- Не, нямам притеснения за атрактивността на Бундеслигата. Никога няма да имаме шотландски отношения. Ние винаги сме имали малко испански отношения. През 70-те години доминираха Байерн и Мьонхенгладбах, а през 80-те години Байерн и Хамбургер, през 90-те години Байерн и Бремен. Сега имаме Байерн и Дортмунд. Аз съм убеден, че Дортмунд ще продължи да ни опонира. Те няма да развеят белия флаг пред нас.

- При цялата спортна еуфория. Доколко самопризнанията на Ули Хьонес влияят върху настроението?

- Това е ситуация, с която трябва да подходи сериозно и също така суверенно. Ние трябва направим така, че клубът и по-специално отборът да играе, без да се впечатлява от това. Така се и случва.

- Съчувствате ли на Ули Хьонес?
- Ули е много напрегнат. Всичкото това не минава покрай човек, без да остави следи. Аз вече казах: Приятел съм на Ули Хьонес. А един приятел се познава в тежки моменти, а не в такива на ликуване. Аз оценявам високо Ули Хьонес и постигнатото от него в живота и за Байерн.

- Няма ли да е по-добре Ули Хьонес да освободи поста си като президент и председател на Надзорния съвет с оглед на неспокойствието по време на разследванията?

- Това е решение, което Ули Хьонес може да вземе заедно с останалите членове на Надзорния съвет.