ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Селекционерът на младежкия ни национален отбор Александър Димитров от няколко дни е в Индонезия, където наблюдава заключителните мачове от световното първенство за юноши до 17 години. Част от състезателната кариера на 47-годишния специалист протече именно в азиатската страна. Там той беше и помощник на Иван Колев в Персипура, в националния отбор на Индонезия и в олимпийски отбор на Индонезия. 

Димитров разказа за преживяването при завръщането му в азиатската държава в интервюто, което даде за БЛИЦ. Засегнати бяха и проблемите в българския футбол. 

Сашо Димитров отправи и интересен призив към политиците.

- Г-н Димитров, разкажете за интересните ви преживявания в последните дни в Индонезия?
- Атмосферата е уникална. Изгледах двата зрелищни полуфинала Германия - Аржентина и Франция - Мали. Стадионът в Суракарта е страхотен. Преди години съм бил тук, но сега е много по-различно и модернизирано. Организацията на световното първенсто за юноши до 17 години е перфектна. Очарован съм от домакините. Но не съм изненадан, защото Индонезия се развива много бързо. Отделят се страшно много финанси за футбола. Когато бях футболист, а след това и помощник на Иван Колев, само на тренировките ни идваха по 5 хиляди човека. Индонезия е футболна страна. Много бързо се развиват икономически, сега планират изграждането на 30 стадиона. Отборът им до 23 г. се класира за турнира за Купата на Азия, който ще се проведе в Катар.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

- Искате да кажете, че сме изостанали от индонезийците ли във футболно отношение?
- Не сме изостанали, но ако не вземем мерки, ще ни изпреварят. Смятам, че от 2007 г., когато се прибрах от Индонезия - вече близо 15 години, България се развиваше много бързо. И икономически бяхме на доста добро ниво, но за съжаление започнахме да отстъпваме. Понеже винаги търсите новини, мога да ви кажа нещо, което обаче е още в зародиш. На мача Германия - Аржентина се видях с човек от международния отдел на футболната централа на Индонезия. Търсят противници за контроли преди участието на младежкия им отбор в турнира за Купата на Азия. Разговаряме евентуално да проведем мач, ще видим дали ще се случи. Те трябва да дискутират това и с треньора им на мъжкия национален отбор. Би било интересно да премерим сили с младежите на Индонезия. Аз комуникирам с местните на техния език. Прави ми впечатление, че за разлика от периода, когато играех там и бях треньор, сега повече хора знаят английски.

- Разкажете повече за периода ви в Индонезия.
- 2002 и 2003 г. бях футболист на най-големия отбор - Персиджа. След това в Петрокими, а по-късно и с Иван Колев, на когото винаги ще съм благодарен, че ме покани да съм му помощник в Персипура. Три месеца след това ме покани и в националния отбор на Индонезия. Играхме в Азиатската купа, победихме Бахрейн в първия мач, след което обаче злощастно загубихме от Южна Корея и Саудитска Арабия. На полуфиналите в Суракарта вчера се видях с човек от местната федерация, той си спомняше за мен от периода ми, в който работих там, разговаряхме за футбола преди и сега.

- Как се стигна до сегашното ви заминаването ви за Индонезия?
- Случи се със съдействието на БФС, за което искам да благодаря. Преди месеци попитах Борислав Михайлов дали може да отида и да наблюдавам на живо Световното в Индонезия, защото ми е интересно да гледам нивото на футбола. Когато се прибера в България бих изготвил доклад и лекция в треньорската школа, в която преподавал, за да разкажа на колегите какво съм видял. Треньорите трябва да се учим от най-големите форуми - Световно, Европейско и Шампионска лига. 

- Впечатлен ли сте от футболистите, които играха в много интригуващите полуфинали - победата на Германия с дузпи срещу Аржентина и обратът на Франция над Мали?
- Да, разбира се. Това са вече готови състезатели, макар че говорим за момчета на по 16-17 години. Мачът между Германия и Аржентина показва, че и психически са готови за мъжкия футбол тези играчи. Силно впечатлен съм от физическата им подготовка. Малийците ме изненадаха. Впечатлен съм и от тях, много са бързи, технични, някои от футболистите им притежават изключителни качества. БНТ 3 излъчва мачовете от Световното и призовавам всички да гледат, най-вече колегите треньори. Малкият финал Аржентина - Мали е в петък, а финалът е в събота - ще гледаме европейски финал Германия - Франция. Треньорите у нас, които се занимават най-вече с младите, задължително трябва да гледат, да може и ние да изграждаме такива футболисти. 

- Имаме ли достатъчно талантливи футболисти?
- Имаме, но за съжаление са много малко. Участниците на Световното в Индонезия са на много високо ниво. Трябва доста да работим, за да гоним и ние това ниво. И да не се оправдаваме само с държавата, че не давала достатъчно за спорта. Трябва ние да правим така, че държавата да ни търси и да иска да помогне. Темата е много дълга, но искам да попитам колко от младите треньори у нас гледат Световното до 17 години? Колко от тях си водят записки какви характеристики притежават футболистите, които са на големия форум в Индонезия? Когато си отговорим на този въпрос и започнем да работим, тогава може да искаме нещо от БФС и държавата. В България сме царе на оправданията, нека сме царе на работата! Първо да работим, след това да искаме. Този призив искам да отправя. 

- От години коментираме и очакваме най-после да имаме нов национален стадион. Кога ще се случи това?
- Държавата за кое по-напред да мисли - за доходите на пенсионерите ли, за многото други неща... Не съм аз човекът, който да коментира политиката, но преди да замина за Индонезия чух, че в бюджета ще има 1 милиард лева допълнително за Здравната каса. Спортът е здраве. Ако този 1 милиард се даде за спортни площадки, които да се използват от всички, а не да бъдат заключвани и да няма достъп до тях, младежите ще са по-здрави. Не искам да уча финансовия министър как да направи бюджета, но смятам, че 1 милиард лева трябва да се отдели за построяването на стадиони, бази, физкултурни стадиони, да има площадки за спортуване в дворовете на училищата. Ако тези пари се отделят за спортната инфраструктура, здравеопазването няма да има нужда от толкова много пари, защото тогава боледуващите ще бъдат много по-малко. Какво по-хубаво от това нацията ни да е здрава. Аз като бях ученик, в моя клас имаше само едно момче с наднормено тегло, всички спортувахме, а виждаме какво е положението в момента. Хората трябва да се обединят в името на спортуването и здравето. Спорт и здраве - това е най-важното. Тогава ще имаме една здрава нация. Нашият народ е много разединен от няколко години насам, нека това е нещото, което да го обедини. Всички да искат да спортуват, за да бъдат здрави!

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 

 

Публикувахте от Aleksandar Dimitrov в Вторник, 28 ноември 2023 г.

 

 

 

Публикувахте от Aleksandar Dimitrov в Понеделник, 27 ноември 2023 г.

 

 

 

Публикувахте от Aleksandar Dimitrov в Вторник, 28 ноември 2023 г.