Треньорът на Валенсия Хуан Антонио Пици даде дълга пресконференция в София. Испанците гостуват на Лудогорец в четвъртък (13 март) от 20:00 часа на Националния стадион "Васил Левски" в първи осминафинал в Лига Европа. Брифингът на Пици, който навремето игра с Любослав Пенев във Валенсия, продължи над 40 минути.

Ето цялата пресконференция:
-Говорихте ли с Любослав Пенев за Лудогорец?
-Не сме разговаряли за съперника. С Любо и Христо имаме отлични взаимоотношения. Утре сутринта очаквам да се видя с Любо в хотела, ще го посрещнем добре. Ще обсъдим някои неща, има много хора от Валенсия, които са приятели с него.

-В този тежък сезон за Валенсия от какво значение е участието на отбора в Европа?
-Винаги е престиж за всеки, който играе в този турнир, да го спечели. Не само за клуба и играчите, а и за страната, която представлява. Никой не може да ни пречупи да мечтаем да го спечелим или да стигнем до финала. Очаква ни труден мач, но пак искам да повторя, никой не може да пречупи мечтите ни да играем финал и да стигнем до върха.

-До каква степен познавате Лудогорец и може ли да ви изненада?
-Малко познавам този отбор, но все пак знам, че е създаден от 11-12 години. Спечелиха два шампионата, сега са първи в първенството. Това, което съм наблюдавал, са мачовете в Лига Европа и особено тези срещу Лацио. Изпитваме огромно уважение към съперника, не е случайно това, което са постигнали. Незнанието в детайли ни създава по-големи трудности, ако бяхме срещнали по-познат отбор. Ще се опитам да предам на футболистите си всичко онова, което не знаят.

-Изказахте се критично след двубоя от Примера дивисион срещу Атлетик Билбао. Притеснявате ли се от съдията?
-Не обичам да завися от съдиите или решенята им. Както в Примера дивисион, така и в Лига Европа се допускат грешки, но не отдавам значение на това. В Билбао това, което опитах да кажа...оплаках се от една ситуация, заради която не запазихме преднината си в този двубой. Ако не вярвах в съдиите, нямаше да има смисъл да се занимавам с футбол.

-В Примера дивисион Валенсия играе добри мачове срещу грандовете. Има ли проблем с мотивацията срещу останалите отбори?
-Това е въпрос на концентрация. Опитваме се да обърнем нещата в наша полза. Всеки отбор иска да има висока концентрация във всеки мач, опитваме се да я постигнем.

-Приемате ли Валенсия като фаворит в този двубой?
-Имаме предимство като история. В сравнение с тази на клуб, който съществува от няколко години - да, може да се говори за подобно нещо. Но футболно погледнато не виждам да има фаворит, говоря като начин на игра или поведение в турнира.

-Разликата в историята е ясна. Какво има обаче да кажете на вашите играчи по отношение на непознатия Лудогорец? Говорихме на летището преди да заминете за България.
-Имаме информация за най-важните играчи на Лудогорец, но аз винаги наблягам, когато тренирам един отбор, да се съобразяваме само с нас, а не с външни фактори. Имам предвид това, което е Лудогорец. Не правя разлика между отборите, дали ще играем с Лудогорец, или с някой друг. Искам моят отбор да дава всичко от себе си, да е концентриран. Това е начинът, по който може да се абстрахираме от съперника си. Утре ще запозная моите футболисти с информация за играчите на Лудогорец.

-Има ли някаква прилика мачът утре с двубоя, който изигра с Динамо Киев, който се опита да го реши още в първата среща след победа с 2:0?
-Като изключим ситуацията, която се развива в Украйна и попаднахме ние, чисто футболно погледнато смятам, че има изключително равенство между отборите в турнира. Естествено, изпъкват някои футболисти на фона на останалите, но отборите са с равни шансове. Като изключим, че Динамо Киев има по-именита история, това е единствената разлика с Лудогорец. Ако търсим прилика, с уважение към Лудогорец, искам по подобие на мача с Динамо Киев, да победим и да вкараме двубоя в начина, про който на нас ни харесва и да си тръгнем от София с преднина.

-Матийо спомена, че това е преходен сезон за Валенсия. Споделяте ли това мнение?
-Не е важно дали сме в преход, или не. Този тип въпроси не са от значение към мача, който утре ни предстои. Не е важно какво сме направили, а какво ще направим. Трябва да сме по-убедителни в Испания, да бъдем по-нагоре в класирането. Важното е обаче да мислим за мача утре.

-Какво е състоянието на Ориол и Пиати?
-Много съм доволен от тях, надявам се да вземат участие, тренираха наравно с останалите.

-До каква степен ви притеснява отсъствието на Дани Парехо?
-Той е един от основните ни варианти за разиграване на топката в средата на терена. Имаме обаче варианти да го заменим. Трудно е да бъде сменен, но с това, което разполагам, отсъствието му не трябва да е извинение, за да постигнем победа.

-Как предпочитате да се класирате за Еворпа, чрез турнира Лига Европа или Примера дивисион?
-Най-важното е победата утре, а времето ще покаже позицията, в която се намираме докъде ще стигнем.