Капитанът на волейболния национален отбор на България Владимир Николов даде интервю за сайта „volleyverse” след двубоя с Финландия от Олимпийската квалификация в Берлин. Срещата бе спечелена от нашите с 3:1, а днес тимът на Пламен Контантинов се изправя от 19 часа срещу Русия в своя втори двубой.

-За вас бе труден двубой, независимо, че успяхте да спечелите три точки. Очаквахте ли Финландия да окаже толкова голяма съпротива?
-Финландия е много добре организиран отбор. С оглед на играчите, ние сме пред тях, но бях сигурен, че ще бъде труден двубой.

- Във вашият тим има много контузени играчи в последните месеци. Как се отразява това психически?
- Психическата ни сила е добре, но сме ограничени в човешките резурси. Нашият треньор вече не разполага със заместници. Всички играчи, които са в състояние да са на полето, са тук. Ние сме без Соколов, Жеков и Алексиев. Пенчев не може да играе, въпреки че е в състава.

- Как това ще се отрази на България за следващия цикъл, който ще бъде след няколко месеца?

- За щастие имаме младо поколение, което трябва да докаже, че е от световна класа. В средата сме едни от най-добрите, а също така имаме трима отлични блокировачи. Соколов се връща и тогава ще сме още по-силни. Видяхте Скримов колко добре се справя. Сигурен съм, че България ще продължи да бъде сред най-добрите 6-7 в света.

- Ти се върна наскоро в отбора, а совен това играеш във Франция, имаш школа и си мениджър на българския „Левски”. От къде намираш енергия за всичко това? Или е въпрос на амбиция?
- Причината, поради която се върнах в отбора, след като бях спрял, е контузия на Соколов. Ако той беше добре, нямаше да съм тук. Треньорът ме извика и ... (посочва трибагреника на екипа).

- Вие не може да откажете...
- На родината не се отказва. Важно е за мен да представлявам страната си.

- Вашата ситуация е подобна на Сергей Тетюхин в Русия. Той се връща в тима през 2012 година за олимпийските игри в Лондон, а сега се върна отново и да им помогне да се класират в Рио. Мислите ли да се върнете отново, ако е нужно?
- Да, бих искал. Но аз не мисля, че ще бъде възможно. Коленете ми не могат да го издържат.

- Къде виждаш себе си в бъдеще? Като мениджър или треньор?
- Зависи каква работа ще ми предложат. Може би треньор, но ще видим какво ще ми донесе бъдещето.