Дария Клишина, която беше единствената руска атлетка, допусната до участие на Рио 2016, все пак няма да се състезава в Рио 2016. Първоначално информацията беше обявена от руските медии, а след това потвърдена от ИААФ и президента на Общоруската федерация по лека атлетика Дмитрий Шляхтин.

„Решихме да отменим силата на разрешителното на Дария Клишина за участие на Олимпиадата. Настоящата ни позиция се основава на нова информация, която получихме през последната седмица“, признаха от ИААФ пред журналиста Джеймс Елингуърт пред „Асошейтед Прес“.

Клишина и нейният екип подадоха жалба до Спортния арбитражен съд срещу отстраняването на състезателката по висок скок от олимпийските игри в Рио де Жанейро.

„Потвърждавам отстраняването на Клишина. Какви са мотивите? Комисията на МОК не я допуска. Нейният екип подаде апел пред Спортния арбитражен съд. Утре чакаме решение. Тази ситуация не е нормално, но ние я предвиждахме. Предупредих, че може да има проблем с Дария и той възникна. За шансове не мога да говора. Не съм Спортния арбитражен съд“, коментира Шляхтин.

„Мога само да съобщя, че има подадена жалба. Други коментари към този момент не мога на правя“, обяви генералният секретар на Спортния арбитражен съд Матийо Риба пред ТАСС.

Дария Клишина беше единствената руска атлетка, допусната до участие на олимпийските игри. Тя обаче трябваше да се състезава под олимпийски флаг, тъй като беше забранено на останалите руски лекоатлети да се състезават в Рио 2016 след огромния допинг скандал. Състезателката на скок на дължина получи разрешение за Олимпиадата, тъй като се подготвя и тренира извън Русия.