ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Световният шампион Франция ще защитава титлата си от Мондиал 2018 срещу Аржентина във финала на световното първенство в Катар. Победителят от мача ще стане четвъртият отбор, спечелил поне три пъти планетарен шампионат след Бразилия, Италия и Германия.

Днешният финал е и директен сблъсък за голмайсторската титла на Мондиал 2022. Лионел Меси и Килиан Мбапе за момента делят първото място с по пет реализирани попадения. И за двамата това е второ участие в решителен мач за световната титла. Аржентинецът беше от губещата страна през 2014 г., докато французинът стана шампион преди четири години в Русия.

Бонуси за Световно! 1500 х 50 лв. Всеки ден и 500 лв. Cashback 

При успех на Франция Мбапе ще стане едва вторият футболист в историята, спечелил две шампионски титли преди да навърши 24 години. Другият е Пеле. „Петлите“ може да станат едва третият отбор, триумфирал на две поредни световни първенства след Италия (1934 и 1938) и Бразилия (1958 и 1962). Вратарят на французите Юго Лорис може да влезе в историята като първият футболист, спечели две поредни шампионски титли като капитан.

Ако Аржентина вдигне шампионската купа тази вечер, ще стане първият шампион след Испания през 2010 г., който триумфира с титлата, след като е загубил първия си мач на световното първенство. Ако „гаучосите“ загубят ще се изравнят с Германия по поражения на финали на планетарен шампионат – четири.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Селекционерът на Франция Дидие Дешан се сблъска с проблеми през последните дни заради голям брой футболисти със симптоми на камилски грип. В различна тежест от заболяването се оплакаха Адриен Рабио, Дайо Упамекано, Рафаел Варан, Ибрахима Конате и Кингсли Коман. Всички те пропуснаха тренировки, но се очаква да бъдат готови за игра в най-важния мач на Мондиал 2022. Чуамени пък имаше контузия, но ще е на линия за двубоя. Големият проблем се появи часове преди финала, след като се оказа, че нападателят Оливие Жиру е под въпрос заради контузия на дясното коляно. Ако той отсъства, Дешан ще промени нападателната линия, като Мбапе ще заиграе в центъра, а по левия фланг ще играе Маркъс Тюрам.

Единственият проблем на селекционера на Аржентина Лионел Скалони е свързан с избора между Николас Талиафико и Маркос Акуня. На полуфинала срещу Хърватия Талиафико успешно запълни празнината, оставена заради наказанието на Акуня, който обаче беше от изключителна важност за представянето на „гаучосите“ на Световното до момента. Най-вероятно Акуня ще бъде сред титулярите. Има вероятност Скалони да избере защитна формация с трима централни бранители, както беше на четвъртфинала срещу Нидерландия. 

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ НА СВЕТОВНОТО и КЛАСИРАНЕ ПРИ ГОЛМАЙСТОРИТЕ

ArgentinaАРЖЕНТИНА – ФРАНЦИЯFrance

Днес от 17:00 часа по БНТ 1, БНТ 3, Нова и Диема Спорт 3
Лусаил, „Лусаил Айконик Стейдиъм“
Съдия: Шимон Марциняк (Полша)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Аржентина: Мартинес, Молина, Ромеро, Отаменди, Акуня, Де Паул, Фернандес, Мак Алистър, Ди Мария, Меси, Алварес
Контузени: няма
Наказани: няма
Под въпрос: няма

Франция: Лорис, Кунде, Варан, Упамекано, Т. Ернандес, Чуамени, Рабио, Дембеле, Гризман, Мбапе, Жиру
Контузен: Л. Ернандес
Наказани: няма
Под въпрос: Т. Ернандес, Варан, Чуамени, Коман, Конате, Жиру

Баланс: 12 мача, 3 победи за Франция, 3 равенства, 6 победи за Аржентина, г.р. 11:15

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК