ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Германският национален отбор трябва да напусне световното първенство в Катар. Затова призовава най-тиражираният вестник в страната „Билд“. Първият мач на Бундестима е днес от 15 часа срещу Япония.

Изданието счита, че това е единственият правилен подход за съпротива на ФИФА, която забрани на капитаните на седем национални отбори да носят лентата „One Love“, подкрепяща сексуалните малцинства. „Билд“ обяви, че решението на Германския футболен съюз да се примири с нареждането на ФИФА е срамно и недопустимо.

“Срамуваме се от вас! Страната ни дължи много специални моменти на националния отбор. От чудото в Берн през 1954 г., титлата, спечелена след обединението през 1990 г., историческата победа със 7:1 срещу Бразилия през 2014 г.... Но в историята 21 ноември 2022 г. ще бъде запомнен като ден на срам. Денят, в който Германският футболен съюз и националният отбор загубиха доверие”, пише изданието.

“ФИФА заплаши със санкции, ако Мануел Нойер носи лентата "Една любов" срещу Япония. Разбира се, това поведение на ФИФА е скандално, но трябва да им се каже: Е, какво? Покажете на Нойер жълт картон и червен, ако искате, отстранете го, вземете ни точките, пратете ни у дома... Единствената правилна реакция към ФИФА е да им покажем характер – да напуснем Световното първенство“, добавя „Билд“.

Специална Бонус игра от efbet за Световното първенство

В същото време Германският футболен съюз планира да заведе дело по казуса в Спортния арбитражен съд, обявиха местните медии. Немската футболна централа вече се е свързала с адвокати, които да проучат възможността за завеждане на дело, тъй като ФИФА няма право да налага спортно наказание за подобни действия.

Целта е делото да блокира намерението на ФИФА да налага санкции и Мануел Нойер да използва лентата в следващите мачове на Германия на Мондиал 2022. Ако Спортният арбитражен съд приеме жалбата на Германия, делото ще се разглежда чак след световното първенство и ФИФА няма как да наложи наказания впоследствие.

„ФИФА ни забрани да показваме символа на различието и на човешките права. Освен това ни заплаши с големи спортни наказания, но не уточни точно какви са. Проверяваме дали поведението на организацията е според правилата. Не искаме нашият капитан Мануел Нойер да пострада заради носенето на лентата, но не можем да приемем обвинения, че сме се подали на натиска на ФИФА. На практика това е демонстрация на сила. Ясна заплаха, която ще приемем сериозно“, коментираха от Германския футболен съюз.

„Усеща се много като цензура. Това вече не опира до спорта. Може да ни отнемат лентата, но ценностите, които носим, си остават и ще продължим да ги изразяваме“, коментира директорът на националните отбори на Германия Оливер Бирхоф.

„С лентата „One Love“ искахме да дадем пример. ФИФА ни спря и ни заплаши с наказания. Мога да кажа, че отборът е шокиран заради решението. Жълтият картон като наказание не би бил проблем, но начина, по който бяхме принудени, е причината за решението на националните федерации. Срамно е, че не можеш да защитаваш човешките права“, допълни селекционерът на „бундестима“ Ханзи Флик.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК