Ивайло Манджуков твърди, че той и баща му нямат вина за кризата в ЦСКА. За да опровергае Стойчо Младенов, Манджуков-младши припомни, че те са влезли в ръководството на червените много преди тазгодишния срив. Да, това е факт, но факт е и това, че Манджукови не стартираха атаката си срещу бившия старши-треньор веднага. Всъщност всичко започна, след като от Лудогорец начело с Кирил Домусчиев нададоха вой, че има голям риск ЦСКА да стане шампион.

Това разбира се не означава, че родопският бизнесмен и неговият наследник са направили всичко умишлено само и само да лишат треньора Стойчо Младенов и неговите (преобладаващо чуждестранни) футболисти от титлата. Може да се каже, че всичко е стечение на обстоятелствата. Както каза Манджуков-баща, влизането на фамилията в ЦСКА е било подарък за за 40-я рожден ден на Ивайло, който от малък е запален фен на армейците. Скоро, след като стана ръководен фактор на „Армията“, Петър Манджуков отдели сериозна сума за лиценза на клуба. По-късно бизнесменът отдели пари и за медикаментите за възстановяване, които според спортно-техническия щаб не достигаха. Няколко месеца по-късно обаче, се заговори за конфликт между „запаления фен Ивайло“ и треньора Стойчо.

Не се знае дали Манджуков-младши е решил, че след като баща му дава толкова пари, той има право да дава акъл на треньора, защото като много други фенове е искал ЦСКА да играе по-нападателно и в състава да фигурират повече юноши. Не е ясно дали се е повлиял от медийните внушения за комисионерството на Младенов. Или като всички, които са на стадиона, си мисли, че той самият може да вземе най-доброто решение за титулярния състав и смените по време на мача. Всъщност не е толкова важно защо Манджуков-младши не харесва Стойчо Младенов. По-важното е че, Манджуков-старши реши да припомни старата истина, че който плаща, той поръчва не само музиката, а и медикаментите, заплатите и т. н. Той очевидно не пожела да се съобрази с поуките от българската футболна история, за които писах неведнъж.

Иначе казано, Манджуков-старши реши да бъде като Барбуков. Така се стигна дотам в ЦСКА да пламне вътрешна война точно след като Домусчиев изрази притеснението си, че неговият отбор може да изпусне титлата. При това, към Петър Манджуков се присъедини и Юлиан Инджов и те заедно успяха да елиминират Александър Томов, който пазеше гърба на Стойчо Младенов. На всичко отгоре двамата бизнесмени демонстрират нежелание да дават пари за ЦСКА след края на сезона, защото очевидно се страхуват, че няма да могат скоро да си върнат инвестициите. Ясно е, че въпреки голямото си уважение към Домусчиев, Инджов и Манджуков забравят, че преди Лудогорец да се превърне в печелившо дружество, там близо четири години само се наливаше.

Изглежда, че днес Петър Манджуков и Юлиан Инджов не чувстват „предприятието ЦСКА“ толкова близко до сърцето си, колкото Кирил Домусчиев чувстваше „разградския си проект“, още когато тимът от Делиормана играеше във „В“ група. А причината със сигурност не е в това, че децата на Домусчиев по онова време са били запалени фенове на Лудогорец...
ВАЛЕНТИН ВАСИЛЕВ