Този отбор е вреден за баскетбола в България. В този си вид Лукойл Академик не носи абсолютно нищо положително на играта у нас. Ако не сте го осъзнали, време е да го направите. Това се отнася за всички, като се почне от ръководството, мине се през треньорите, баскетболистите, феновете и т.н. Вече втръсва едно и също идиотско представяне на отбора в Европа. Хората са казали, че не са глупаци тези, които грешат, а онези, които повтарят грешките си. Излагането на Лукойл Академик в последните години в евротурнирите не са грешки, а мега издънки. И то огромни. Кой носи вина, да излезе и да каже. Със сигурност не е човекът, който прави всичко възможно Лукойл Академик да го има и да бъде хегемон у нас - собственикът. Този човек е инвестирал и преинвестирал в кацата без дъно, наречена Лукойл Академик. Налива, налива, а отдолу изтича и резултати – никакви. А, забравих, 10 поредни шампионски титли на България. Тези по-надолу в йерархията най-после да излязат и да кажат какво е сбъркано в клуба. Селекцията ли, калпавите треньори, работата, какво? Видимо е, че нещо не е наред. Всяко лято едно и също, привличане на четири-пет американци, които остават до Коледа, избухват по заведенията и свалят мадамите и си тръгват. Без да са свършили абсолютно нищо.

За мачовете в българското първенство срещу Спартак Плевен и Черноморец може и с българи. Ха, сега, откъде да ги вземем. Уморих се да повтарям, че Лукойл Академик е дърво без корен, изкуствен отбор, който ако не промени нещо в най-близко време, е обречен вечно да бъде губещ. Къде е школата на “студентите”, къде са подрастващите, младите. Видяхте ли вчера момчетата от Будучност. Дойдоха само с двама американци, всички останали надъхани местни продукти от школата. Пътуваха 24 часа със самолет, автобуси, през преспи, виелици, спаха 4 часа, излязоха и биха звездите на Лукойл Академик. На всеки може да се случи да загуби, но в българския отбор никой не взима никакви кардинални решения. Успокояват се, че догодина ще е по-добре, ама и догодина е същата работа. Едни скъпи бездушни наемници идват, имитират игра на баскетбол, прибират тлъстите си заплати (едни от най-добре платените спортисти в България са именно чужденците в Лукойл Академик) и си заминават.

Помните ли за последно кога “студентите” успяха да пробият в Европа? Не, нали. Отминаха годините, в които Тодор Стойков беше млад и тичаше като луд по 40 минути. Баскетболът отдавна се промени, а и Стойков вече не може да тича така добре и да вкарва по 30 точки. Голямата беда е, че след Тошко никой не идва. Всъщност, има едно-две момчета, които заслужават внимание и повечко шанс за игра. Ама треньорът не ги пуска. Защо? Да излезе и да обясни, а не да казва, че чужденците са без сърце. Марин Докузовски също е чужденец, също е прескъпо платен. Май и в него има голяма доза вина. Ако беше мъж, още вчера трябваше да си подаде оставката. Сашо Везенков обаче е прав, защо да си тръгва, като прибира един чувал пари за нищо работа. Но не е луд тоя, който яде баницата, а който му я дава. Докато има подобни слаби треньори и бездушни състезатели всички в Лукойл Академик ще бъдат баскетболните евроидиоти на България.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ