Неговото беше урок като за учебник. Беше лекция, която трябва да се преподава. Не го може всеки, затова и не всички са печелили КЕШ. Той обаче го може и е вдигал КЕШ-а. Любомир Петрович, наричан от всички Люпко Велемайстора, отново демонстрира какво е да си голям треньор. Треньори - много, добри треньори - също. Големите треньори обаче са малко. Добрите треньори може да четат много, да учат, да специализират, да чертаят, да редят схеми и сънуват тактики. Големите треньори имат нюх и усет за нещата. Люпко е в графата на много големите треньори. Той е от тези, които е способен да спечели битката с няколко гениални хода в момент, в който войската му е пред капитулация.

Провалът на "Левски" за Купата срещу Литекс логично доведе до вълна от негативни и критични коментари за "сините". Сред тях обаче задължително трябва да има и вълна от похвали за Люпко Петрович. 68-годишният сърбин изнесе майсторски открит урок на колегата си Стойчо Стоев. Ясно е, че двамата нямат никаква база за сравнение. Побелелият сърбин е с толкова успехи, колкото нямат всички треньори в "А" група умножени по сто. И едва ли ще доживеем да видим български треньор на най-високия връх в европейския клубен футбол.

Един съвет към Стойчо Стоев, Георги Иванов-Гонзо и всички преки свидетели на вчерашния мач. Изгледайте го още веднъж и си записвайте. Не е срамно, а и хората са казали - умен е този, който си записва. С човек по-малко, опрян до стената, Люпко направи точните ходове. Прегрупира прекрасно отбора, вкара бързия Кирил Десподов и размести атаката. В центъра мина Асприля, помагаха му Арсенио Нунеш и Десподов. Жестоко трио бързи нападатели, които за 11 минути нокаутираха "Левски". Люпко се възползва от почти единствената алтернатива - извеждащи топки към Асприля или Десподов, които да надбягат омагьосаната защита на "сините". Оръжие, което проработи и донесе победата.

Сърбите често използват фразата - хвала, велемаjсторе. Всеки път, когато майстор Люпко дойде в България, е готов да изнесе поредната си лекция. Няма значение кога пристига - дали една седмица, два дни или два часа преди мач. Той е от такъв калибър, че и с препоръки по телефона може да победи всеки. Затова е голям треньор, а не просто треньор...
СТЕФАН  РАЛЧЕВ/БЛИЦ