Някои наричат Сеп Блатер Кръстника. И вероятно са прави. ФИФА е държава сред държавите по всички краища на света. Там не си знаят парите, не си знаят и безкрайните далавери, които въртят от години насам. Всички шушукаха, че нещо не е наред, че от централата мирише на корупция и задкулисни игри. Но никой не смееше да предприеме мерки. Докато не се намеси ФБР. А реши ли федералното бюро да пипне някъде, пипа смело. Ама така пипа, че уж недосегаемият Сеп Блатер изгоря. Швейцарецът хвърли оставка.
 
За мнозина – изненадващо. Нареждайки обаче пъзела със скандалните събития от последните дни, напускането му никак не е сензационно. Напротив. Логично е. Блатер със сигурност ще бъде разследван, тъй като по всичко личи, че са събрани достатъчни доказателства и срещу него, а не само срещу подчинените му, които вече попаднаха в кюпа.
 
Сеп, изглежда, е бил предупреден какво предстои и посъветван от много високо да се оттегли. Едно е процесът да е срещу настоящия, а друго срещу вече бившия президент на ФИФА. Така поне ще има едно петно по-малко върху и без това изцапания имидж на световната футболна централа.
 
Въпросът, който ние си задаваме в България, е дали след атаката срещу световния кръстник няма да има такава и против българските кръстници на футболната мафия. Тука ни омаяха с масови и горещи акции през студения декември, колкото да се имитира някаква дейност. И после всичко замръзна. Причината затова замръзване, повярвайте, не е в БФС, а в някой от по-високи етажи в държавата. Някакъв си генерал, станал цар на приказките и ратай на действията, постоянно се тупа в гърдите, че корупция у нас няма. А тя си е има, миличката, та направо вони. Ама повече и от тази във ФИФА вони.
 
Но след като си нямаме истинско ФБР, така ще я караме. Ще ни омайват и ще ни приспиват, ще привикват още и още футболисти за разпити, а ония с лаптопите, дето налазиха и в детско-юношеския футбол, ще продължат да си въртят игричките. И да си трупат пачките. И така левият бек на Свирково, със заплата от 1000 лева, ще кара чисто ново БМВ, а мозъците на младите футболисти ще бъдат промити – вместо колко гола да вкарат, те ще умуват колко гола да получат. После не се чудете защо ценностната ни система е преобърната на 180 градуса и защо ни няма ни на европейски, ни на световни първенства..
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ