Близо !!! 300 човека си спретват масово сбиване в центъра на София. В парк, където всяка събота и неделя родители излизат да си разхождат децата. Място, наричано преди години Парка на свободата. Където младо и старо отива да подиша чист въздух или да поспортува. Резултатът е печално известен – трима ранени в болница и 8 задържани. Между другото в полицейските справки остават счупените автомобили, щетите на търговците от “ски пазара” до национален стадион “Васил Левски”.

Тези неща просто са маловажни на фона на жестокостта, с която млади хора се нападат и бият като животни. Боят отмина, а след него пак нищо... Поуките ги няма.

Как така само 8 човека са задържани? Това е по-малко от 3 процента от цялата фенска маса, взела участие в кървавата саморазправа. И според вас за какво ще бъдат съдени въпросните арестувани? Най-много – за хулиганство. Защото няма как да се докаже, че точно те са наръгали двете момчета. Или че са счупили главата на третото. Така че, една седмица копаене на градинки, 500 лева глоба и за началото на новия сезон тези осмината пак ще са там – в агитката и отново на първа бойна линия.

Всъщност нещата далеч не са толкова прости. В случая се касае за организирани престъпни групи. Това са фракции, които умишлено и организирано отиват да се бият – да нанасят телесни повреди. Да нанасят щети. И забележете колко големи на брой са. Така че, фракциите не бива да бъдат съдени нито по закона за спортното хулиганство, нито като обикновени хулигани. А като организирани престъпни групи. Или с други думи - поведението на тези фенове вече трябва да стане въпрос на национална сигурност. Защото вчера те удариха в парка, но ако пак им се размине, утре могат да ударят и на други места. И, повярвайте, ще има жертви. Те не са хора, а зли същества, изпълнени с жестокост и умеещи изключително бързо да се организират и съберат.

Крайно време е председателите на фенклубове, фен фракции и всякакви подобни сдружения да спрат да се правят на трите маймунки. “Не чух, не видях, не казвам” просто не върви. Органите на реда трябва да намерят начин да измъкнат информацията от тях. Защото лудостта добива все по-ужасяващи размери. Затова говори и поведението на феновете в различните интернет форуми. Тези, които участваха в сбиването, коментират как са ударили врага, как ще го направят пак. Кой избягал, кой се бил, кой е спечелил? Това са темите и са съпътствани от нови закани екшънът да се повтори.

Изходът е един - всички председатели на клубове, фракции и приятелски дружинки да бъдат притиснати, сплашени, за да се прекрати веднъж завинаги тази лудост. Иначе въпросните същества ще продължат да бягат от отговорност и да се появяват само тогава, когато имат искания. Я за факли и бомби, я да няма полиция в сектора, я за каквото и да е друго.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ