Браво на волейболните ни националки, които вчера отново бяха перфектни и сразиха с 3:0 гейма Румъния. Селекцията на Иван Сеферинов постигна чисти победи и в трите евроквалификации до момента, крачейки уверено към Евро 2017 в Азербайджан и Грузия. Нашите са длъжни да продължат отличната серия и на румънска земя. Там предстои да се изиграе вторият квалификационен турнир. Той ще бъде от 22 до 24 септември в град Пятра Нямц.

"Лъвиците" демонстрираха класа в последните дни срещу Швейцария, Черна гора и Румъния. Нашите момичета показаха, че могат да скачат високо и да постигат това, което всички те, а и ние много искаме - победа и пак победа... А те наистина горят от желание. В очите им се чете, че нямат търпение да спечелят групата и да си осигурят билет за Европейското първенство. Големият форум, на който могат да бъдат забелязани и да донесат слава на родината.

Селекционерът Иван Сеферинов и състезателките му изобщо не мислят за бараж, на който отива отборът, заел второто място. Голямата цел е напълно осъществима - директно класиране. Защо го твърдим толкова убедително ли? Защото Елица Василева и съотборничките й в изминалите три дни демонстрираха, че наистина са класа над швейцарките, черногорките и румънките. Убедителните победи и статистиката са красноречиви. Капитанът Елица Василева е сред най-ефективните волейболистки в атака след първите турнири от втория кръг на квалификациите за Евроволей 2017. Лидерът на волейболния ни национален отбор заби общо 51 точки в само 9 изиграни гейма, което й отрежда третата позиция при най-резултатните нападателки със средно 5,67 точки на гейм.

Ясно личи, че Василева и съотборничките й са отлично сработени и имат шанс да преборят всеки, изправил им се на пътя. Заслуги за успеха на България имат и натрупалите солиден опит зад граница - Лора Китипова, Емилия Николова и Цветелина Заркова, както и горящите от желание непрестанно да се доказват Нася Димитрова и Гергана Димитрова, които се превърнаха в любимки на феновете заради всеотдайната си игра. Не оставяме по-назад и Кристин Колчагова, Мирослава Паскова и Славина Колева... При победата над Румъния снощи пък талантливата разпределителка Кристина Гунчева също демонстрира потенциала си и показа, че е готова за "А" тима, дори на необичайния за нея пост - либеро. Да не забравяме, че своя шанс чакат и още млади волейболистки - Петя Баракова, Вероника Бежандолска, Силвана Чаушева и други.

Треньорът Иван Сеферинов и помощниците му Тони Зетова и Николай Иванов очевидно са налучкали рецептата за успеха и очакваме радостните мигове да продължат и в Румъния. Убедени сме, че това ще се случи. "Лъвиците" ще успеят, защото са си повярвали, а и най-важното - защото могат и го искат.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ