Борусия (Дортмунд) приема Ливърпул в първи четвъртфинал на Лига Европа. През 90-те минути на мача най-интересното най-вероятно ще бъде случващото се на терена. Преди самото начало на двубоя и след неговия край обаче погледите ще бъдат приковани към южната трибуна на „Сигнал Идуна Парк“, известна и като „Жълтата стена“. Това е мястото, където се намира агитката на „жълто-черните“ и всички очакват нейната реакция на завръщането на Юрген Клоп – мениджърът на Ливърпул, който до лятото водеше Борусия (Дортмунд).

Самото посрещане на Клоп ще бъде трудно решение за феновете на „жълто-черните“ - за всички, не само тези от южната трибуна. Те ще трябва да подкрепят своя отбор, но няма да забравят, че начело на съперника ще бъде Юрген Клоп. Със сигурност ще има плакати с поздрави за добре дошъл и „Благодарим ти, Клопо!“. Все пак емоционалният, брадат и очилат блондин се ползва с култов статут сред феновете на Борусия (Дортмунд).

Клоп е с ранга на Господ за привържениците на „жълто-черните“. Той сам си извоюва този статус заради това, което направи с клуба по време на седемгодишния си престой. През 2008 г. Юрген Клоп застана начело на един клуб, който се намираше в долната половина на класирането, имаше сериозни финансови проблеми и общо взето беше един средностатистически германски отбор. Стъпка по стъпка треньорът наложи своя стил. Анализаторите описват неговата философия с тривиалното „атакуващ футбол“. Хората обаче повече харесват определението, което самият Клоп даде: Футбол на пълна газ!

Натискайки педала за ускорението Борусия (Дортмунд) стана шампион през 2011 г., а година по-късно спечели дубъл. Някъде в този Юрген Клоп си извоюва божествения си статус. Неговата импулсивност и страст спечелиха феновете, които осъзнаваха, че имат изключителен треньор, на когото никога няма да могат да намерят достоен заместник. Самият специалист осъзнаваше колко много означава за феновете. Това си пролича преди няколко месеца, когато Клопо на пресконференция обяви, че няма да продължи договора си с клуба и ща напусне през лятото. Думите на треньора бяха някак очаквани, но за всички беше ясно, че словата трудно напускат гласните струни на Юрген Клоп, който едва се сдържаше да не заплаче.

На последния му мач начело на Борусия (Дортмунд) в Бундеслигата (3:2 срещу Вердер у дома) Клоп беше почетен от феновете със специална хореография, на която неговият образ разделяше думите „Благодарим, Юрген“. Отделни привърженици също бяха приготвили плакати с подобен контекст. Тогава треньорът не издържа, свали шапката си, поклони се пред „жълтата стена“ и се разплака. Така човек се разделя с хората, които обича. Сега Юрген Клоп се завръща на „Сигнал Идуна Парк“, Господ се завръща у дома!
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ЮРГЕН КЛОП В БОРУСИЯ (ДОРТМУНД)
Период: 1 юли 2008 г. - 30 май 2015 г.
Първи мач начело на тима:
27 юли 2008 г., Телеком Къп, финал
Борусия (Дортмунд) – Байерн 2:1
Последен мач начело на тима
30 май 2015 г., Купа на Германия, финал
Борусия (Дортмунд) – Волфсбург 1:3

БАЛАНС НАЧЕЛО НА БОРУСИЯ (ДОРТМУНД)
Бундеслига: 238 мача, 133 победи, 56 равенства, 49 загуби
Шампионска лига: 35 мача, 16 победи, 6 равенства, 13 загуби
Купа на Германия: 30 мача, 22 победи, 3 равенства, 5 загуби
Лига Европа: 6 мача, 2 победи, 3 равенства, 1 загуба
Квалификации за Лига Европа: 2 мача, 2 победи
Суперкупа: 5 мача, 3 победи, 1 равенство, 1 загуба
Телеком Къп: 2 мача, 1 победа, 1 загуба
Купа на УЕФА: 2 мача, 1 победа, 1 загуба
Общ баланс: 320 мача, 180 победи, 69 равенства, 71 загуби

УСПЕХИ НАЧЕЛО НА БОРУСИЯ (ДОРТМУНД)
Шампион на Германия: 2 пъти (2010/11, 2011/12)
Купа на Германия: 1 път (2012)
Суперкупа на Германия: 2 пъти (2013, 2014)
Телеком Къп: 1 път (2008)
* Телеком Къп е неофициално издание на Суперкупата на Германия през 2008 и 2009 г.

 Резултати и програма в Лига Европа - ТУК !!!