Легендарният италиански футболен гранд е у нас за среща с Лудогорец от елиминационната фаза на Лига Европа. На пръв поглед името на съперника плаши, но дали този Милан е като онзи Милан?

В момента тимът е на седмо място в класирането на Серия "А" с 11 победи и 8 загуби. Великият някога клуб догодина празнува 120 години от създаването си, но от 2011 година определено не е това, което беше.

Тогава "росонерите" изпреварват градския съперник Интер с 6 точки за титлата и триумфират в Серия "А" с едва 4 загуби в 38 двубоя. Тогава в тима са Филипо Индзаги, Кларънс Зеедорф, Златан Ибрахимович, Роналдиньо (напуска през януари), Марк ван Бомел, Алешандре Пато, настоящият треньор Дженаро Гарузо, Алесандро Неста, Джанлука Дзамброта, Андреа Пирло, Масимо Аброзини, Кевин Принс Боатенг, Тиаго Силва, Антонио Касано и други.



Е, онзи Милан вече го няма и "росонерите" имат една единствена купа след това - Суперкупата на Италия през 2016 година, спечелена с дузпи след 1:1 с Ювентус. Тогава тимът е почти изцяло подновен, няма ги големите звезди, а атаката се води от Сусо, Бака и Бонавентура.

От лятото на същата година (2016) Милан е с нов собственик - китайския консорциум "Сино-Европа Спортс", тръгва си и силният човек в клуба Адриано Галиани, а след това вече бившият собственик Силвио Берлускони не спира да повтаря, че това не е неговият Милан. Отборът отдавна не е онова страшилище в Европа, а последните му успехи са от 2007 година - Шампионска лига, Суперкупа на Европа и Световна клубна титла.

Последното му класиране в топ 3 на италианския футбол е от сезон 2012/2013, когато е последният сезон на Масимилиано Алегри в тима, постигнал последователно първо, второ и трето място.

Следват експерименти на кормилото с Кларънс Зеедорф, Филипо Индзаги, Кристиан Броки, Винченцо Монтела и Джанаро Гатузо (в момента), като нито един от тях няма сериозен треньорски опит.

Освен на пейката, Милан страда и от качество на терена, като има едва двама играчи, струващи над 30 милиона евро - младият страж Джанлуиджи Донарума (36 млн.) и ветеранът Леонардо Бонучи (31,5 млн.). На трансферния пазар Милан спи откъм привличане на звезди в последните два прозореца, като най гръмките сделки са за Леонардо Бонучи (42 млн. евро от Ювентус) и Андре Силва (38 млн. евро от Порто).

Най-опасните футболисти в настоящия съперник на Лудогорец са Андре Силва (6 гола в Лига Европа), Патрик Кутроне (3 гола в Лига Европа, 3 гола в Серия "А", 2 гола за Купата на Италия), Сусо (6 гола в Серия "А"), Никола Калинич (4 гола в Серия "А") и Франк Кеси (4 гола в Серия "А").

С най-много минути в игра в европейските турнири за тима на Дженаро Гатузо са вратарят Джанлуиджи Донарума (720), нападателите Андре Силва (718), Патрик Кутроне (631) и защитниците Кристиан Сапата (630) и Леонардо Бонучи (620).

Двубоят между Лудогорец и Милан е в четвъртък (15 февруари) от 20:00 часа на "Лудогорец Арена" в Разград.

БЛИЦ ПРЕДСТАВЯ ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ В ЕВРОПА
РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА