Българинът Валентин Христов и неговият треньор Златан Ванев – голямо име в българските щанги, постигнаха сериозен успех на Олимпиадата в Лондон със спечелването на бронзов медал в категория до 56 килограма. Само 18-годишен, Христов вече остави значима следа в историята на спорта, а и както неговият треньор призна – младежът може да го задмине по успехи, ако продължава в същия дух.

Валентин Христов обаче спечели медала за Азербайджан и призна, че не съжалява, задето не се е състезавал за България. Наставникът му пък обясни, че не е имал друг избор и е трябвало да му намери място за развитие, тъй като преди 2 години не са му разрешили да се развива в родината, а по-рано федерацията ни не е била лицензирана.

"Такъв беше моментът в България, аз трябваше да търся място за развитие за това момче. През 2010-а в България не му разрешиха да участва и трябваше да намерим алтернатива. Това е много голям успех, защото аз самият нямам медал на Олимпиада, но моят състезател спечели и съм щастлив", заяви треньорът Златан Ванев.

"За мен няма значение за коя държава печеля, не съжалявам, че медалът е за Азербайджан", коментира самият призьор Валентин Христов.

"Най-сладко е да видиш как твой възпитаник се качва на почетната стълбичка, сега все едно той печели за всички медали, които аз не съм успял да взема", каза още Ванев.

"Той върви по моите стъпки и ако продължава така, ще ме надмине. За да се върнем в България, е много трудно. Трябва да имаме приятелски отношения в родната федерация, но аз не виждам възможност, въпреки че не съм бил против никого", заяви още пред БНТ Златан Ванев, визирайки шансовете на Валентин Христов да играе отново в родината.

"Когато отидохме в Азербайджан, ние в България нямахме лицензирана федерация, а човекът от азерите плати 400 000 евро", добави треньорът.

"Има огромна разлика в условията там и тук. Тук в България дори няма условия, не знам как бих могъл да се върна – сега целта ми е олимпийска титла и повече златни медали", завърши бронзовият медалист от Лондон 2012.