ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Франция и Уругвай се изправят в първи четвъртфинал на световното първенство по футбол в Русия. Двубоят днес е от 17:00 часа българско време в Нижни Новгород.

На осминафиналите Франция елиминира Аржентина с 4:3 в страхотен мач. Тийнейджърът Килиан Мбапе изигра впечатляващ двубой и прикова погледите към себе си. Не по-малко интригуваща бе срещата между Уругвай и Португалия. Единсон Кавани и Луис Суарес отстраниха Роналдо и компания. Днес обаче селекционерът на Уругвай Оскар Табарес до последно ще се надява да може да разчита на звездата Кавани, който се контузи срещу португалците.

Победителят от този четвъртфинал ще играе на полуфинал срещу спечелилия сблъсъка Бразилия – Белгия.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Франция влиза в ролята на фаворит заради сериозната офанзивна мощ, която притежава в лицето на Гризман, Жиру и Мбапе. Защитата обаче показа, че има слабости дори и срещу колебливата Аржентина в предишния мач. Уругвай е на другия полюс – стабилна и дисциплинирана защита в стил Атлетико Мадрид, чийто представители са Хосе Хименес и Диего Годин.

Франция днес може да е фаворит, но историята и цифрите не са за подценяване. До този момент „петлите“ и Уругвай са играли три пъти на световни първенства. И французите нямат нито една победа. Има няколко много любопитни повторения и в трите сблъсъка – и трите са в групова фаза, като неизменно и Франция, и Уругвай са в група „А“. И трите пъти Франция отпада от групите, след като не успява да победи „урусите“, и трите пъти Франция печели само по 1 точка в групата си.

Първият сблъсък е в груповата фаза на Световното през 1966 година в Англия. Уругвай побеждава с 2:1, Франция завършва на последно място в групата и приключва участие.

Вторият сблъсък е в групите на Световното през 2002 година. Тогава актуалният световен шампион от 1998-ма Франция започва с шокираща загуба от Сенегал, след това направи равен 0:0 с Уругвай, накрая загуби и от Дания и финишира на... последно място в групата.

Третата среща е отново в група „А“ на Мондиала през 2010 година. Тогава раздирани от проблеми и скандали „петлите“ отново приключиха с 1 точка на последно място (0:0 с Уругвай).

Днес двубоят е от елиминационната фаза, но е факт, че Франция все още няма победа над Уругвай на световни финали.

Уругвай - Франция
Днес от 17:00 часа
Стадион: "Нижни Новгород"
Пряко по БНТ 1, БНТ HD
Съдия: Нестор Питана (Аржентина)

Вероятни състави:
УРУГВАЙ: Фернандо Муслера, Мартин Касерес, Хосе Хименес, Диего Годин, Диего Лаксалт, Наитан Нандес, Лукас Торейра, Матиас Весино, Родриго Бентанкур, Луис Суарес, Кристиан Стуани
Под въпрос: Единсон Кавани; Наказани: няма
На картон от наказание: Родриго Бентанкур
Треньор: Оскар Табарес
 

ФРАНЦИЯ: Уго Лорис, Люка Ернандес, Самюел Юмтити, Рафаел Варан, Бенжамен Павар, Корентен Толисо, Нголо Канте, Пол Погба, Антоан Гризман, Оливие Жиру, Килиан Мбапе
Контузени: няма; Наказани: Блез Матюиди
На картон от наказание: Пол Погба, Корентен Толисо, Бенжамин Павар, Оливие Жиру
Треньор: Дидие Дешан

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ