Двадесет и първото световно първенство по футбол ще се проведе от 14 юни до 15 юли 2018 година в Русия. Организационният комитет определи 11 града да приемат мачовете от планетарния шампионат. От тях Москва ще домакинства с два стадиона, останалите са представени с едно съоръжение. Градовете-домакини са разположени в западната част на Русия и така на участниците на Мондиал 2018 няма да се налагат прекалено дълги пътувания. Интересното е, че мачове ще се играят в анклава Калининград, който е разположен между Литва, Полша и Балтийско море.

МОСКВА

Основан: 1147 г.
Население: 12,3 млн.
Надморска височина: 167 м

Основана през 12 век, Москва е столицата на Руската федерация и един от най-разпознаваемите и вълнуващи градове в света. Превърнала се в един от най-динамичните метрополиси на 21 век, Москва предлага едни от най-добрите места за шопинг, нощен живот, култура и ресторанти. Годишно градът е посещаван от над четири милиона туристи.

Дом на хора от над 130 националности и на население от 12,3 милиона, руската столица се обслужда от три международни летища и второто най-натоварено метро в света. Ако човек наскоро не е посещавал Москва, той все едно никога не я посещавал.

Градът предлага красива архитектура и много обновени културни забележителности, а сред тях са „Балшой театър“, „Кремъл“, „Пушкинският музей за изобразително изкуство“ и „Третяковската галерия“. Москва е дом на три от местата от Световното наследство на ЮНЕСКО, включително „Кремъл“ и „Червеният площад“. Колоритната катетрала „Василий Блажени“ на „Червения площад“ е символ същевренно на Москва и Русия.

Столицата е обградена от сателитни градове и предградия, които образуват Московски регион. Гостите на Москва може да пътуват с влак или автобус до тези градове, които също са напоени с богата история и собствен чар.

 

САНКТ ПЕТЕРБУРГ

Основан: 1703 г.
Население: 5,2 млн.
Надморска височина: 13,4 м
Разстояние до Москва: 687 км

Основан от Петър I Велики през 1703 г. като нова столица на Руската империя, Санкт Петербург е изключителна демонстрация на артистичен талант. Върху този невероятен град своя отпечатък са оставили най-добрите архитекти на Европа и най-великите руски творци като Александър Пушкин, Николай Гогол, Фьодор Достоевски, Дмитрий Шостакович и Йосиф Бродски.

От архитектурата и големите изпълнители в „Марийнския театър“ за опера и балет, чак до шедьоврите във величествения музей „Ермитаж“, всичко в този прекрасен град е фокусирано върху красотата и елегантността. Легендарните повдигащи се мостове на река Нева и известните бели нощи през юни привличат стотици хиляди посетители всяка година.

Градският център на Санкт Петербург е част от Световното наследство на ЮНЕСКО и е един от ключовите сектори на градската икономика. Със ежегодния поток от 5 милиона туристи, това е най-посекаваният град в Русия.

 

ЕКАТЕРИНБУРГ

Основан: 1723 г.
Население: 1,4 млн.
Надморска височина: 237 м
Разстояние до Москва: 1755 км

Екатеринбург притежава уникалната локация да е разположен на географската граница между Европа и Азия, а освен това се намира в подножението на планината Урал. Градът е основан от Петър IВелики.

Това е четвъртият по големина град в Русия от гледна точка на население, а освен това е един от 12-те града в страната, които имат повече от един милион жители.

През 18 век Екатеринбург придобива славата на руската столица на железодобива, а в момента е модерен град с инфраструктура от световна класа, която включва изключително ефикасно метро и прекрасно летище.

Градът е известен като един от най-големите руски центрове на изкуството и един от водещите в спортно отношение. Екатеринбург е третият по големина град в Русия по дипломатическо представителство след Москва и Санкт Петербург.

 

НИЖНИ НОВГОРОД

Основан: 1221 г.
Население: 1,2 млн.
Надморска височина: 200 м
Разстояние до Москва: 425 км

Заради ключовото си разположение на река Волга, Нижни Новгород се превръща в ключовия търговски център на Русия през 19 век. Това е един от най-традиционните и красиви градове в страната. Известен с ежегодния си търговски панаир, Нижни Новгород привлича най-богатите и известни инвеститори в Русия.

Градът е красиво разположен на хълмовете около река Волга. Тукашният „Кремъл“ датира от 16 век и има двукилометрова тухлена крепостна стена, както и 13 наблюдателни кули. Освен това предлага спираща дъха гледка към града и бреговата ивица. Нижни Новгород е един от стотиците градове, включени в Световното наследство на ЮНЕСКО.

В днешно време градът разполага с население от 1,2 милиона жители и продължава да се развива като ключов бизнес и културен център на Русия.

 

КАЗАН

Основан: 1005 г.
Население: 1,2 млн.
Надморска височина: 116 м
Разстояние до Москва: 825 км

Казан, един от най-старите градове в Русия, отбеляза своята 1000-годишнина през 2005 г. Старинните стени на града напомняг за много драматични събития, включително за историческата обсада на Иван Грозни през 16 век.

Днешният Казан е столица на Република Татарстан и дом на 1,2 милиона жители. Древният град е и град на младежта, дом на 30 от най-големите университети в Русия и на повече от 180 000 студенти. Младежите носят на Казан модерни и прогресивни вибрации, енергия, каквато само младите хора могат да предоставят.

Това е и много колоритен град, в който съжителстват хора от над 100 различни националности. Това, комбинирано с голямото количество младежи, създава уникално усещане за толерантност, разбирателство и оптимизъм.

Посетителите освен това могат да открият античната и обаятелна татарска култура. Казан е сред големите мюсюлмански центрове на Русия и светъл пример как различни етноси и религии могат мирно да съжителстват.

Основаният през 16 век казански „Кремъл“ е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Казан е водещ спортен център и дом на едни от най-добрите руски отбори по футбол, баскетбол и хокей на лед. През 2013 година градът беше домакин на лятната Универсиада.

 

САМАРА

Основан: 1586 г.
Население: 1,1 млн.
Надморска височина: 120 м
Разстояние до Москва: 1057 км

Градът е столица на Самарския регион и дом на 1,1 милиона жители. Самара е един от най-важните центрове по поречието на Волга и аерокосмичен център.

През Втората световна война Самара се превръща във втора столица на страната и всички държавни учреждения и дипломатическият корпус са евакуирани в града от Москва.

Интерес за туристите представлява масивният и дълбок 35 метра бункер на Сталин и красивият природен резерват „Жигульовски хълмове“ край река Волга.

Самара е идеалният град, в който може да се насладите на най-голямата река в Европа. Тук нейната ширина е 2 км и това е било вдъхновение за поети и художници през вековете.

Най-голямата забележителост си остава 20-тонният и 68-метров монумент на ракетата „Союз“, построен в чест на полета на Юри Гагарин.

Самара е основен транспортен център заради международното си летище, голямата железопътна гара и натовареното речно пристанище.

 

РОСТОВ НА ДОН

Основан: 1749 г.
Население: 1,1 млн.
Надморска височина: 130 м
Разстояние до Москва: 1109 км

Познати още от времето на Херодот като земите на войнствените скити, безкрайните степи край басейна на река Дон с времето са се превърнали в дом на свободолюбивите казаки.

Пищната казашка култура все още преобладава в Ростов на Дон, който въпреки това е модерен град с над милион жители и разположен над красивата река Дон. Село Старочеркаская, разположено на 27 км от града, е бившата столица на донските казаци, а днес е град-музей и едно от местата с огромен туристически поток.

Въпреки голямата си история, Ростов на Дон е млад и свеж град, в който има „Улица на хармонията“, „Улица на творчеството“ и „Улица на късмета“. Посетителите може да видят необичайни скулптури, посветени на водопроводната тръба или на читателя на вестник.

Река Дон предоставя на града със спокойни и живописни пясъчни плажове, а местната кухня предлага ястия от риба и раци.

Разположен на около 1000 километра югоизточно от Москва, Ростов на Дон е ключов транспортен и културен център на Южна Русия.


 

ВОЛГОГРАД

Основан: 1589 г.
Население: 1 млн.
Надморска височина: 42 м
Разстояние до Москва: 941 км

Известен в миналото като Сталинград, Волгоград е разположен по протежението на река Волга и има население от един милион жители. Днешният град е важен производствен център, в който се рафинира петрол и се произвеждат стомана и алуминий.

Волгоград и околностите му са арена на някои от най-тежките сражения от Втората световна война. Битката при Сталинград е повратната точка на войната. 85-метровата статуя „Родината-майка зове“ е сред най-големите забележителности и може да бъде видята от всяка точка на града.

Волгоград е център на екотуризма в Русия. Градът е близо до уникалните наводнявани райони Волга-Ахтубин – последните девствени райони на река Волга. Езерата заемат 30% от територията на парка, в който може да се видят 200 различни вида птици.

Градът е голям спортен център. Местната знаменитост Елена Исинбаева, многократна световна шампионка на овчарски скок, беше посланик на руската кандидатура за домакинство на световното първенство.

 

САРАНСК

Основан: 1641 г.
Население: 307 000
Надморска височина: 156 м
Разстояние до Москва: 650 км

Разположен в централната част на Русия, Саранск е столица на Република Мордовия и родно място на Угро-финските райони.

Това е един от най-красивите градове в страната, който редовно печели националната класация по този показател.

Въпреки че е сравнително малък, Саранск активно се развива в спортен план, а местни спортисти участват в повече от 100 световни, европейски и национални състезания през всяка година.

Въпреки че се модернизира, Република Мордовия пази уникалните езици и култура на етническите групи Мокша и Ерзя, който са населявали тази територия през вековете. Те са част от Угро-финската група, заедно с финландците, укранците, естонците и др. Саранск е чест домакин на етнографски и фолклорни фестивали.


 

КАЛИНИНГРАД

Основан: 1255 г.
Население: 459 000
Надморска височина: 4,8 м
Разстояние до Москва: 1235 км

Основан през 13 век от рицарите от Тевтонския орден и известен със старото си име Кьонигсберг, столицата на Източна Прусия, Калининград е дом на повече от 450 000 жители. Градът е важно руско балтийско пристанище и връзка с Европа.

Въпреки драматичната си история, този древен европейски град е бил дом на огромен брой мислители и артисти, включително и на философа Имануел Кант, композитора Рихард Вагнер и писателя Е.Т.А. Хофман.

Гордостта на Калининград е реконструираната катедрала от 14 век. С двата си параклиса – православен и протестантски, катедралата е символ на мира.

От древни времена регионът е известен като основен източник на кехлибар в Европа. Около 90% от световните запаси на кехлибар се намират в околностите на Калининград. Кехлибарената индустрия все е ключов бизнес в града и привлича хиляди туристи всяка година.

Калининградският регион разполага с девствени плажове и пясъчни дюни. Тук се намира красивият природен резерват „Куршкая Коса“, който от 2000 година е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

 

СОЧИ

SOCHI - 2018 FIFA World Cup™ Host City от Администрация города Сочи на Rutube.

Основан: 1838 г
Население: 401 000
Надморска височина: 14 м
Разстояние до Москва: 1679 км

Черноморският курорт получи световна известност, след като през 2014 година прие зимните олимпийски игри. Разположен на 140-километрова крайбрежна ивица (най-дългият град в Европа) и в края на планината Кавказ, Сочи и наричан Руската Ривиера. Това е една от популярните туристически дестинации в Русия.

Градът предлага многобройни възможности за спорт: планинско катерене, делтапланеризъм, гмуркане, ветроходство, ски и много други. Известният планински курорт Красная поляна е разположен само на 40 км от морския бряг. Така в Сочи може да карате ски сутринта, а по-късно през същия ден да плуване в морето. Девствените гори край града са част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Заради домакинството на олимпийските игри през 2014 година Сочи претърпя изключително развитие, реновация и увеличаване на туристическата инфраструктура.