Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Англия се класира едва за трети път в историята си на полуфинал на световно първенство, а успешното представяне създаде нови любимци за феновете на „трите лъва“. За всеобща изненада това не е капитанът Хари Кейн. Звездата на Тотнъм вероятно е единственият играч от световна класа в състава на Гарет Саутгейт. Той е истински лидер на отбора – бележи голове, печели единоборства, връща се в защита, мотивира съотборниците си.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Феновете обаче се влюбиха в съвсем други играчи. Такива, които шлифоваха качествата си на места като Дарлингтън, Алфретън, Халифакс, Уелинг и Алдършот. А те дори не бяха в състава на Англия, когато започнаха квалификациите за Мондиал 2018 и преди година малцина бяха очаквали, че могат въобще да ги видят с екипа на „трите лъва“. Става дума за Киърън Трипиър, Хари Магуайър и Джордан Пикфорд.

Сайтът на авторитетната британска медия „Би Би Си“ предлага да се запознаем с историята и кариерите на тримата нови герои, на които Англия се радва.

Киърън Трипиър – неочакваният възход на Бекъма от Бери
Възраст: 27 години; Пост: десен бек; Мачове за Англия: 11

Десният бек дебютира във Висшата лига на 23 години, но облече екипа на националния отбор едва през юни 2017 година – при загубата с 2:3 от Франция в контрола. Трипиър е продукт на школата на Манчестър Сити, но не успява да пробие до първия отбор. След два престоя в Барнзли и един в Бърнли – все в Чемпиъншип, през януари 2012 година става за постоянно част от клуба от „Търф Мур“ срещу 450 000 паунда.

През 2015 година преминава в Тотнъм срещу 3,5 милиона паунда, в първия си сезон при „шпорите“ изиграва само шест мача във Висшата лига. Във втория участва в 12. Шансът му идва през миналото лято, когато Кайл Уокър преминава в Манчестър Сити, но дори това не гарантира титулярно място. Изигра 21 мача в шампионата, но в постоянна конкуренция със Серж Орие за позиция в стартовия състав.

Най-големият късмет за Трипиър се оказа решението на Гарет Саутгейт да заложи в националния отбор на схема 3-5-2 с Уокър в центъра на отбраната. Така позицията на десен бек се оказа свободна за Бекъма от Бери, наричан така заради родното си място Бери и точните центрирания като на Дейвид Бекъм. Футболистът на Тотнъм се оказа правилния човек и до момента има 13 създадени голови положения и вкара при дузпите срещу Колумбия.

„Мнозина постоянно говорят за центриранията ми, но аз съм много далеч от качествата на Бекъм. Всичко, което мога да направя, е да продължа да давам най-доброто от себе си и при всяка възможност да центрирам топката като Дейвид Бекъм“, е коментарът на Трипиър за постоянните сравнения.

Хари Магуайър – пратеният под наем след 91 минути във Висшата лига
Възраст: 25 години; Позиция: централен защитник; Мачове за Англия: 10

Кариерата на Голямата глава, както е наричан от съотборника си в Лестър и националния отбор Джейми Варди, претърпя огромна метаморфоза. За това говори и фактът, че Магуайър беше с група свои приятели в ролята на фен на Евро 2018, а до тогава имаше само три мача във Висшата лига.

Хари Магуайър преминава през школата на Шефилд Юнайтед и играе за родния си клуб в Лига 1 през сезон 2013/14. След това става играч на елитния Хъл Сити, но след само 91 минути във Висшата лига е пратен под наем в Уигън. След изпадането на „тигрите“ успява да се утвърди в тима и да си осигури трансфер в Лестър срещу 17 милиона паунда. Тогавашният мениджър на „лисиците“ Крейг Шекспир го нарече „бъдещия капитан на Англия“.

Неизменен титуляр в Лестър, Магуайър признава, че възможността да се изправя срещу Джейми Варди на тренировките му е помогнала да израсне и да се превърне в по-добър играч. Дебютира за Англия в последната световна квалификация срещу Литва – 1:0 на 8 октомври 2017 г. В същия мач Трипиър за първи път е титуляр за „трите лъва“. С гола си с глава срещу Швеция Хари Магуайър стана първият футболист на „трите лъва“ след Рио Фърдинанд на Мондиал 2002, вкарал първия си гол за националния отбор в елиминационен мач от световно първенство.

„И в двете наказателни полета Хари Магуайър беше ключов с присъствието си. Истинска планина, но пък е истинско удоволствие да го наблюдаваш с топката в крака. Към момента е незаменим за Англия“, коментира самият Фърдинанд пред „Би Би Си“.

Джордан Пикфорд – за пет години от Алфретън до полуфинал на Световно
Възраст: 24 години; Позиция: вратар; Мачове за Англия: 8

Може би изглежда странно третият най-скъп вратар в историята на футбола да бъде в тази листа, но преди Мондиал 2018 Пикфорд имаше само два пълни сезона във Висшата лига, а единият от тях завърши с изпадане. 24-годишният страж на Евертън, наричан Спийди в ученическия си отбор, където играе като нападател, има опит в най-горните пет нива на английския футбол.

Започна кариерата си в родния си клуб Съндърланд, но следват преотстъпвания в играещите в Конфърънс лигата Дарлингтън и Алфретън, в Бъртън от Лига 2, в Карлайл и Брадфорд от Лига 1, както и в Брайтън в Чемпиъпшип, преди да се завърне при „черните котки“. След 35 мача за Съндърланд, в които опазва вратата си без гол в пет срещи, Евертън плаща 30 милиона паунда за Джордан Пикфорд през миналото лято.

Вратарят впечатлява с изявите си за „карамелите“, които въпреки неговите усилия правят слаб сезон. Пикфорд обаче си печели повиквателна за националния отбор и дебют на 10 ноември 2017 година, когато не допуска гол при нулевото равенство със световния шампион Германия. Мачът срещу Тунис (2:1) от груповата фаза на Мондиал 2018 беше негов дебют в състезателен мач. След това стана истински герой при историческата победа след дузпи срещу Колумбия.

След фантастичните спасявания и „сухата мрежа“ срещу Швеция, английският селекционер Гарет Саутгейт нарече стража: „Прототип на вратаря на бъдещето“. Всъщност на възраст от 24 години и 122 дни Пикфорд е най-младият вратар в историята на английския футбол, записал мач без допуснат гол на световно първенство.

„Това, което ме впечатли в представянето на Джордан Пикфорд срещу Швеция, е цялостният му принос в играта. Езикът на тялото му постоянно даваше положителни сигнали. Не демонстрира никакво притеснение. Човек изпитва усещането, че този вратар държи под контрол цялото си наказателно поле“, анализира бившият национал и селекционер на Германия Юрген Клинсман.
Превод от английски на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ