Руски съд остави в ареста за 15 дни членовете на музикалната група „Пуси Райът“, които нахлуха на терена на финала на Мондиал 2018. Вероника Никулшина, Олга Пахтусова, Пьотър Верзилов и Олга Курачова получиха забрана да посещават спортни събития за срок от три години.

Руските музиканти нахлуха на терена в началото на второто полувреме на мача между Франция и Хърватия (4:2), но бяха изнесени от терена от охраната. Първоначално не се знаеше какви са тези хора, но след това на официалните профили на „Пуси Райът“ се появиха съобщения, че това са нейни членове. Групата разпространи и списък с искания, сред които се настоява за освобождаване на политическите затворници и спиране на арестите по време на мирни демонстрации.

Най-известната проява на "Пуси Райът" е от февруари 2012 г., когато в знак на протест срещу президента Владимир Путин няколко членове на групата изпълниха "пънк молитва" в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва. Три от петте участнички в акцията бяха осъдени на две години лагер за хулиганство и накърняване на религиозните чувства на вярващите.