Франция и Хърватия се изправят на финала на Мондиал 2018, а „шахматистите“ ще опитат да спечелят първата в историята си победа над „петлите“, след като в досегашните пет мача имат две равенства и три загуби. В тази връзка всички мисли са насочени към предишния сблъсък между двата отбора на световно първенство, който е и първи между тях. Това се случи преди 20 години (8 юли 1998 г.) и Франция се наложи с 2:1 на полуфинала на домашния си мондиал, а след това спечели първата и за момента последна световна титла в историята си.

ПРЕДИСТОРИЯТА
Франция се класира за Мондиал`98 като домакин, докато Хърватия минава през квалификациите, за да участват за първи път в историята си на световно първенство. „Ватрените“ финишират втори в групата си след Дания и пред Гърция, Босна и Херцеговина и Словения. Следва бараж с Украйна, в който е записан домакински успех с 2:0 и равенство 1:1 като гост.

В групите французите са безапелационни – три победи и голова разлика 9:1. Записани са успехи над ЮАР (3:0), Саудитска Арабия (4:0) и Дания (2:1). На осминафиналите тимът на Еме Жаке изпитва трудности и елиминира Парагвай с 1:0 след златен гол на Лоран Блан в 113-ата минута. На четвъртфинала е отстранена Италия с 4:3 след дузпи (0:0 в редовното време и след продължения).

Хърватия излиза от групата като втора в класирането след Аржентина. След успехи над Ямайка (3:1) и Япония (1:0) следва загуба от „гаучосите“ с 0:1. Гол от дузпа на Давор Шукер точно преди почивката класира „шахматистите“ за четвъртфиналите, където е постигнат знаменит и убедителен успех с 3:0 над Германия.

МАЧЪТ
В навечерието на срещата еуфорията в лагера на балканците е огромна. Дори селекционерът Мирослав Блажевич харчи 20 000 германски марки, за да осигури пропуски за мача на своите близки. Ако при хърватите емоциите са в крайната си върхова точка, но за домакините на световното първенство те са прехвърлили точката на кипене. Всички във Франция чакат техният отбор да спечели световната титла.

Преди началото на полуфинала играчите на Хърватия излизат с надпис: „Благодарим ти, Горан“, написан върху фланелките им на английски. По този начин оказват подкрепа и благодарят за вдъхновението на своя сънародник Горан Иванишевич, който три дни по-рано губи епичен петсетов финал на „Уимбълдън“ срещу Пит Сампрас.

Преди почивката играта е равностойна, като Альоша Асанович пропуска чисто положение за тима на Блажевич. На почивката селекционерът отказва да замени контузения си лидер Звонимир Бобан с мотива, че самото присъствие на играча на Милан вдъхва респект у противника. Само минута след почивката идва истински шок за цяла Франция. Отличен пас на Асанович намира Давор Шукер, който хладнокръвно преодолява Фабиен Бартез.

Минута по-късно обаче резултатът отново е равен. Защитникът Лилиан Тюрам се оказва сам срещу вратаря Дражен Ладич след комбинация с Юри Джоркаеф и праща топката в мрежата. В 70-ата минута отново Тюрам е героят за „петлите“. Той отнема топката, след като поизблъсква Роберт Юрни и с диагонален фалцов удар от границата на накацателното поле стреля неспасяемо във вратата на Ладич. Любопитното е, че това са и единствените два гола за националния отбор в кариерата на Лилиан Тюрам, който на клубно и национално ниво има 683 мача и 13 попадения. Едва пет години след мача срещу Хърватия французинът ще се разпише отново – за Ювентус.

„Този човек не беше способен да вкара дори на тренировка“, посипва си главата с пепел в съблекалнята Марио Станич, който е съотборник с френския бранител в Парма.

В 76-ата минута нещата за „петлите“ обаче се усложняват. Лоран Блан е изгонен директно, след като удря шамар на Славен Билич. Това е единственият червен картон в кариерата на бранителя, но заради него пропуска финала на Мондиал`98. Въпреки намаления си състав Франция удържа аванса си и се класира за финал на световното първенство за първи път в историята си, въпреки че в добавеното време Бартез избива топката, падаща точно под напречната греда. Хърватия ще трябва да се задоволи с мач за третото място.

КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД ТОВА
Франция стана световен шампион, след като четири дни по-късно победи Бразилия с 3:0. Около този финал съществува мистерия, свързана със състоянието на бразилската звезда Роналдо, който часове преди мача е приет в болница. Въпреки това Феномена излиза на терена на „Стад дьо Франс“, но е бледа сянка на себе си и не демонстрира уменията си. Зинедин Зидан вкарва два гола, а Еманюел Пти добавя едно попадение за успеха на „петлите“, които отприщват безкрайни празненства из цялата страна. Две години по-късно почти със същите играчи Франция става и едвопейски шампион.

Хърватия пък побеждава Холандия с 2:1 в спора за бронзовите медали и записва най-големия си футболен успех до момента. Точни са Роберт Просинечки и Давор Шукер, а Бодуин Зенден връща едно попадение. Шукер пък става голмайстор на световното първенство с шест гола, един повече от Габриел Батистута (Аржентина) и Кристиан Виери (Италия).

ФРАНЦИЯ – ХЪРВАТИЯ 2:1
0:1 Давор Шукер (46), 1:1 Лилиан Тюрам (47), 2:1 Лилиан Тюрам (70)

Франция: Фабиен Бартез, Лилиан Тюрам, Лоран Блан, Марсел Десаи, Бишенте Лизаразу, Дидие Дешан, Кристиан Карембьо (31-Тиери Анри), Еманюел Пти, Зинедин Зидан, Юри Джоркаеф (75-Франк Лебьоф), Стефан Гиварш (69-Давид Трезеге)

Хърватия: Дражен Ладич, Дарио Шимич, Игор Щимац, Славен Билич, Звонимир Солдо, Марио Станич (90-Роберт Просинечки), Альоша Асанович, Звонимир Бобан (65-Силвио Марич), Роберт Ярни, Давор Шукер, Горан Влаович

Париж, „Стад дьо Франс“ - 76 000 зрители
Съдия: Хосе Мария Гарсия Аранда (Испания)
Жълти картони: Альоша Асанович, Марио Станич, Дарио Шимич (Хърватия)
Червен картон: 76-Лоран Блан (Франция)