ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Двата осминафинала от Мондиал 2018, които се играха на 1 юли, завършиха след изпълнение на дузпи. Домакинът Русия изненадващо отстрани един от фаворитите за титлата Испания, а Хърватия елиминира Дания.

За първи път от 1986 година в един ден на световно първенство два мача завършват след 11-метрови удари. Тогава датата е 21 юни, фазата на световното първенство са четвъртфинали.

ФРГ изхвърля домакина Мексико с 4:1 след дузпи (0:0 в редовното време и след продължения). Клаус Алофс, Андреас Бреме, Лотар Матеус и Пиер Литбарски са точни за германците от бялата точка. Мануел Негрете вкарва за Мексико, но след това Тони Шумахер спасява ударите на Раул Сервин и Фернандо Кирарте.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Голямата драма обаче е на мача между Бразилия и Франция. „Селесао“ е един от големите фаворити за световната титла, а „петлите“ са настоящият европейски шампион. Двубоят е сблъсък на вероятно най-силните халфови линии в света. Бразилците разполагат със Сократес, Алемао и Зико (влиза като резерва), а французите имат магическия си капитан Мишел Платини, Луис Фернандес, Ален Жирес и Жан Тигана.

Редовното време завършва при резултат 1:1. Карека открива за „златистите“ в 17-ата минута, но Платини изравнява четири минути преди почивката. До края на редовните 90 минути и в двете продължения нов гол не пада. Така се стига до дузпи, които започват с шокиращ пропуск на голямата звезда Сократес. Следват точни удари на Яник Стопира (Франция), Алеа (Бразилия), Мануел Аморос (Фр), Зико (Бр), Бруно Белон (Фр) и Бранко (Бр).

Тогава и лидерът на „петлите“ Мишел Платини стреля над вратата на Карлос. Пропускът му е компенсиран от Жулио Сезар, който бие в десния страничен стълб на вратата на Жоел Батс. Луис Фернандес вкарва последната дузпа и праща Франция на полуфинал, където „петлите“ губят от ФРГ с 0:2 и в крайна сметка финишират на трето място на Мондиал`86 след победа след дузпи над Белгия в спора за бронза.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ