ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Груповата фаза на световното първенство по футбол в Русия приключва днес. От 17:00 часа играят Япония – Полша и Сенегал – Колумбия. А от 21:00 часа са последните срещи в груповата фаза – Англия – Белгия и Панама – Тунис.

Именно в „G“- групата на Англия и Белгия, се очаква доста любопитен сблъсък между двата тима. Те вече се класираха за елиминациите, а днес ще определят кой ще завърши на първо и кой на второ място.

Всички очакват битка за върха, двубой за първото място и използват подобни клиширани фрази, но...

Поглед към вече почти оформената схема за елиминациите показва съвсем друго. Нито Англия, нито Белгия има изгода да спечели групата си и да бъде на първо място.

Според схемата първият от група „G“ отива в много по-трудния поток на елиминациите. Победителят от групата ще играе на осминафиналите с втория от група „Н“ (Япония, Сенегал, Колумбия). Но на четвъртфиналите чака победителя от Бразилия – Мексико. В този поток към полуфиналите са още Уругвай – Португалия и Франция – Аржентина. Тоест, ако Англия или Белгия премине осминафиналите, преодолее и победителя от Бразилия – Мексико на четвъртфиналите, на полуфиналите го очаква нов тежък сблъсък с някой от четирите тима – Уругвай, Португалия, Франция, Аржентина...

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Докато вижте какво става, ако Англия или Белгия предпочетат да завършат на второ място в групата си. Тогава те попадат в доста по-лесен поток. На осминафиналите те отново ще играят с някой от групата на Япония, Сенегал и Колумбия. На четвъртфиналите обаче противник ще е победителят от Швейцария – Швеция!!! Чак на полуфиналите съперник може да бъде Испания или Хърватия. Колкото силни да са испанци и хървати, в горната половина на схемата са много повече равностойни и силни отбори – Бразилия, Франция, Аржентина, Уругвай, Португалия, дори и Мексико.

Преди срещата между Англия и Белгия довечера вече се появиха информации, че и двамата селекционери ще направят доста промени. Официалната причина – за да пазят титулярите за осминафиналите. А неофициалната... Остава да видим дали англичани и белгийци ще си направят сметка и в кой поток ще искат да продължат на елиминациите.

Вече писахме, че има вариант, при който броят на картоните и дори жребий да определи първото място в групата на Англия. Това ще се случи, ако двата тима завършат наравно довечера - тогава почти всички показатели ще им бъдат еднакви и следващият критерий, по който ще бъде определен победителят в групата е броят на жълтите картони. Ако и той е равен, следва сравняване на червени картони (ако има), а ако не - ще бъде теглен жребий.

Упорито се говори, че довечера всеки ще се стреми да... загуби. Или да си... изкара повече картони. Защото при равенство, победител в групата ще бъде тимът с по-малко картони. Дали ще е така или феърплеят ще спечели?
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ

Днес от 21:00 часа
Англия - Белгия
Панама - Тунис

Днес от 17:00 часа
Япония - Полша
Сенегал - Колумбия