ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!
Румен Пайташев, специален пратеник на БЛИЦ на Мондиал 2018


Швеция победи Швейцария с 1:0 в предпоследен 1/8-финал от елиминационната фаза на Мондиала в Русия и ще срещне Колумбия или Англия на 1/4-финалите. Всичко се реши от гол на Емил Форсберг в 66-ата минута в здрав мач, в който имаше много единоборства, но не липсваха голови положения.

Двубоят започна с по-добри възможности за Швеция, като Маркус Берг пръв имаше възможността да стреля към една от двете врати, като нападателят пропусна добро положение и в 29-ата минута. Швейцарците отвърнаха с добри възможности за Джемайли, но шведската отбрана остана стабилна пред първите 45 минути, за разлика от някои колебания у колегите си. Полувремето ще се запомни с равностойната и коректна игра на стадиона в "Санкт Петербург", като по-чистите бяха на сметката на шведите.

"Викингите" започнаха по-активно второто полувреме, но след това последваха и минути за Швейцария. Емил Форсберг реши всичко в мача в 66-ата минута с удар от границата на наказателното поле, при който топката се отби в Аканджи. В последния четвърт час Швейцария направи всичко, за да изравни, но резервите Емболо и Сеферович се разминаха с гола. Шведите можеха да победят с по-голяма преднина, ако в продължението реферът Дамир Скомина бе отсъдил дузпа за фаул срещу Олсон, оказал се на границата на наказателното поле.


ШВЕЦИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ 1:0 (гледай тук)
1:0 Емил Форсберг (66')


По-важното от мача по минути:
1' Начало на срещата.
8'  Хубав пас към Маркус Берг, но твърде неточен удар високо в трибуните.
9'  Добра възможност и за Албин Екдал, който опита удар от дистанция, но над вратата.
11'  Първа добра възможност и за Швейцария! Шакири пусна към Джемайли, но ударът му премина в аут.
25' Центриране към Стивън Цубер в наказателното поле, но Лустиг го блокира.
29'  Маркус Берг получи топката вляво от вратата и стреля от воле, но Зомер се разтегна и отби топката.
39'  Цубер към Джемайли пред наказателното поле, последва мощен удар, но в аут.
42'  Центриране към далечната греда, Албин Екдал стреля, но покрай гредата.
45' Край на първото полувреме.

46' Начало на втората част.
50'  Разбъркване в наказателното поле на Швейцария, Тойвонен стреля, но в аут.
50' Топка за Шакири на метри от вратата на шведите, но пасът на Дърмич бе беше достатъчно добър и "жълто-синята" отбрана се намеси.
53' Напрежение пред вратата на Швеция и няколко поредни корнера, но не се стигна до точен удар във вратата.
66'  ГОООЛ за Швеция! Емил Форсберг получи топката пред наказателното поле и стреля във вратата за 1:0 като вина за попадението има и Мануел Аканджи, който отклони топката и я направи невъзможна за Ян Зомер.
75' Подаване в дълбочина за Аканджи, но защитникът не стигна до топката.
79'  Центриране пред вратата на Швеция, удар с глава на Емболо, но топката е изчистена на метър от голлинията.
81' Подаване към Дърмич и удар с глава, но Олсен се справи.
83'  Емболо нахлу в наказателното поле на Швеция, но Екдал сложи крак на пътя й и я измъкна без фаул.
90+1'  Много опасен удар на Сеферович с глава, но Олсен закова топката на голлинията.
90+3   Претенции за дузпа от Швеция, но след ВАР бе отсъден пряксвободен удар след контраатака на Олсон в последната минута на мача и червен картон за Михаел Ланг.
90+5' Край на мача!

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

ШвецияШВЕЦИЯ: 1.Робин Олсен, 6.Лудвиг Аугустинсон, 3.Виктор Линдельоф, 4.Андреас Гранквист, 2.Микаел Лустиг  ( 16.Емил Крафт), 13.Густав Свенсон, 10.Емил Форсберг  ( 5.Мартин Олсон), 17.Виктор Клаесон, 8.Албин Екдал, 9.Маркус Берг ( 22.Исак Кисе Телин), 20.Ола Тойвонен
Резерви: 23.Кристофер Нордфелдт, 12.Карл-Йохан Йонсон, 14.Филип Хеландер, 18.Понтус Янсон, 16.Емил Крафт, 15.Оскар Хилемарк, 21.Джими Дурмаз, 19.Маркус Роден, 11.Джон Гуидети

ШвейцарияШВЕЙЦАРИЯ: 1.Ян Зомер, 13.Рикардо Родригес, 20.Йоан Джуру, 5.Мануел Аканджи, 6.Михаел Ланг , 11.Валон Бехрами , 15.Блерим Джемайли ( 9.Харис Сеферович), 10.Гранит Джака , 14.Стивън Цубер ( 7.Бреел Емболо), 23.Джердан Шакири, 19.Йосип Дърмич
Резерви: 21.Роман Бюрки, 12.Ив Мвого, 3.Франсоа Мубандже, 4.Нико Елведи, 16.Желсон Фернандеш, 17.Денис Закария, 8.Ремо Фройлер, 18.Марио Гавранович

Съдия: Дамир Скомина (Словения)
Стадион: "Санкт Петербург"
Легенда:         

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ