ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Сърбия допусна обрат и загуби от Швейцария с 1:2 в Калининград при втория мач за двата тима от група Е на Мондиал 2018 в Русия. Александър Митрович (5) с глава даде аванс на „плавите“ през първата част, а след почивката Гранит Джака (53) с мощен шут изравни и в самия край Джердан Шакири (90) донесе успеха за „кръстоносците“. По-рано днес Бразилия срази Коста Рика с 2:0 в другата среща от групата. Така швейцарците и „кариоките“ имат по 4 точки, сърбите са с 3 точки, а „Лос Тикос“ са на дъното без нито една спечелена точка. В последния кръг Сърбия се изправя срещу Бразилия, а Швейцария среща аутсайдера Коста Рика.

Първият четвърт час бе доста динамичен с удари от близка и далечна дистанция по посока на двете врати. Сърбите все пак успяха да поведат още в 5-ата минута, когато пропусналият секунди по-рано Александър Митрович се разписа с глава след центриране на Душан Тадич. Гранит Джака, Шакири и Джемайли не успяха да намерят очертанията на сръбската врата, а от "плавите" неточен шут записа още Сергей Милинкович-Савич. В 19-ата минута Митрович опита атрактивно изпълнение със задна ножица, но не затрудни вратаря Ян Зомер.

До края на полувремето сърбите имаха по-сериозни положения за гол, а "кръстоносците" само веднъж имаха шанс за изравняване, след като в 30-ата минута Цубер изведе чудесно Джемайли, чийто удар бе отразен от Стойкович. Последователно Тадич, Матич и Тошич имаха добри възможности да се разпишат, но не намериха очертанията на вратата.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

След почивката швейцарците успяха да изравнят в 53-ата минута, когато първо удар на Шакири бе блокиран от Коларов, но топката попадна в краката на Гранит Джака, който със силен удар от далечна дистанция вкара за 1:1. Четири минути след това Джердан Шакири опита изненадващ параболичен удар, а топката се удари в страничната греда и излезе в аут.

В 66-ата минута Митрович претендираше за дузпа, каквато не получи. Две минути по-късно Коларов нахлу по лявото крило и центрира отстро, но Митрович не успя да засече топката. Четвърт час преди края Гавранович излезе сам срещу вратаря Стойкович и прати топката в мрежата, но от външната страна. В 84-ата минута Стойкович отрази удар на поелия топката в положение на засада Гавранович.

Швейцария стигна до пълен обрат в последната 90-а минута, когато организира перфектна контраатака, а Джердан Шакири надбяга Душан Тадич и не сгреши сам срещу Стойкович, оформяйки крайния резултат.

"Кръстоносците" се нуждаят само от точка срещу Коста Рика в последния кръг, за да си гарантират на теорич участието на 1/8-финалите. Сърбите трябва да търсят задължителна победа над Бразилия, ако искат да се класират за следващата фаза.

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ

Сърбия - Швейцария 1:2
1:0 Александър Митрович (5), 1:1 Гранит Джака (53), 1:2 Джердан Шакири (90)

Съставите
Сърбия: 1.Стойкович, 3.Тошич, 6.Иванович, 11.Коларов, 15.Миленкович, 21.Матич , 10.Тадич, 4.Миливоевич (8118.Радонич), 17.Костич (6422.Ляич), 20.Милинкович-Савич , 9.Митрович
Резерви: 2.Рукавина, 5.Спахич, 7.Живкович, 8.Прийович, 12.Райкович, 13.Велкович, 14.Родич, 16.Груич, 18.Радонич, 19.Йович, 22.Ляич, 23.Дмитрович
Селекционер: Младен Кръстаич

Швейцария: 1.Зомер, 2.Лихтщайнер, 13.Родригес, 22.Шер, 5.Аканджи, 11.Бехрами, 15.Джемайли (737.Емболо), 14.Цубер (90+419.Дръмич), 23.Шакири , 10.Джака , 9.Сеферович (4618.Гавранович)
Резерви: 3.Мубандже, 4.Елведи, 6.Ланд, 7.Емболо, 8.Фройлер, 12.Мвого, 16.Фернандеш, 17.Закария, 18.Гавранович, 19.Дръмич, 20.Джуру, 21.Бюрки
Селекционер: Владимир Петкович (Босна и Херцеговина)

Калининград, стадион "Калининград"
Съдия: Феликс Брих (Германия)

Срещата по минути:
1 - Начало на мача.
2 - Опасно центриране пред швейцарската врата, но бранителите се справят със ситуацията.
4 - Гранит Джака отправи удар от сериозна дистанция и топката премина покрай вратата на Стойкович.
5 -   Центриране в наказателното поле на Швейцария и Александър Митрович засече топката с глава, но Зомер спаси.
5 - ГОООЛ за Сърбия! Секунди след пропуска Митрович успя да се разпише за 1:0, след като засече центриране на Душан Тадич.
9 - Шакири опита удар от далечно разстояние, но топката срещна негов съотборник.
10 - Рикардо Родригес се пребори за топката и центрира в наказателното поле на сърбите, където Джемайли нанесе неточен удар.
14 - Митрович отправи удар с глава от голяма дистанция без успех.
15 - Сергей Милинкович-Савич шутира неточно от далечно разстояние.
19 - Браислав Иванович центрира и Митрович опита атрактивно изпълнение със задна ножица, но не затрудни вратаря Ян Зомер.
30 - След минути на затишие Цубер изведе Джемайли, който направи сериозен пропуск, след като Стойкович спаси удара му.
37 - Шут от далечна дистанция на Душан Тадич, но Зомер е на мястото си и се намесва.
42 - Прострелно центриране на Неманя Матич и след намеса на Зомер топката излиза в тъч.
43 - Душан Тадич центрира от корнер, Тошич се размина с топката, а Матич като че ли не я очакваше и не успя да я отиграе както трябва от близко разстояние.
45+1 - Мощен шут на Тошич с левия крак и топката премина на сантиметри над гредата.
45+2 - Край на първата част!
.....................................................
46 - Начало на второто полувреме.
51 - Милинкович-Савич изведе Митрович в наказателното поле, но сръбският нападател бе блокиран и топката излезе в корнер.
53 - Митрович засече топката след центриране от корнер и я праща в аут.
53 - ГОООЛ за Швейцария! "Кръстоносците" организираха контраатака, удар на Шакири бе блокиран от Коларов, но топката попадна в краката на Гранит Джака, който със силен удар от далечна дистанция изравни за 1:1.
57 - ГРЕДА за Швейцария! Джердан Шакири опита изненадващ параболичен удар, а топката се удари в страничната греда при сглобката и излезе в аут.
66 - Митрович попадна в нещо като "сандвич" между Лихтщайнер и Шер в наказателното поле, но не последва дузпа.
68 - Опасна сръбска атака, при която Коларов нахлу по лявото крило и центрира отстро, но Митрович не успя да засече топката.
75 - Гавранович излезе сам срещу вратаря Стойкович и прати топката в мрежата, но от външната страна.
82 - Бранислав Иванович за малко не си вкара автогол, пращайки топката в корнер.
84 - Атаките на швейцарците са по-опасни и поелият топката в положение на засада Гавранович не успя да преодолее Стойкович.
86 - Шут на Шакири от фаул и след рикошет в стената топката излиза в корнер.
90 - ГОООЛ за Швейцария! "Часовникарите" проведоха бърза контраатака, при която Джердан Шакири се озова сам срещу Стойкович и го преодоля за 1:2.
90+4 - Край на мача! Швейцария спечели с 2:1 и поглежда смело към 1/8-финалите.
Легенда: