Германия отпадна от световното първенство в Русия още след груповата фаза. Тимът загуби от Южна Корея с 0:2 последната си срешща в групите и остана на... последно място с едва 3 точки. Преди това Бундестима загуби от Мексико с 0:1, победи Швеция с 2:1, но накрая преклони глава пред корейците.

НИКОГА в цялата футболна история Германия не е отпадала в групова фаза на световни финали. Тазгодишното разочарование се случва за първи път, откакто отборът играе на световни финали. 

Германия не участва на Световното през 1930 година и на Световното през 1950 година. На Мондиала през 1938 година губи първата си среща, но тогава все още няма групова фаза. От 1954 година, когато има групи и Германия става световен шампион, до момента тимът участва на абсолютно всички световни финали. И никога не бе отпадал още в групите.

Това е общо шести случай, в който актуален световен шампион отпада оше в групите. И трети пореден, след като Италия (световен шампион от 2006 година) отпадна в групите през 2010-та, а Испания (световен шампион от 2010 година) отпадна още в групите на Мондиала през 2014 година.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Случаите, в които световният шампион отпада още в групите

1950 година
Италия отпада след груповата фаза, след като заема второто място след Швеция, а за финалната група се класират само победителите от четирите групи.

1966 година
Бразилия отпада в груповата фаза, след като остава на трето място. Зад „селесао“ финишира българският отбор, който записва три загуби.

2002 година
Франция отпада след груповата фаза, след като с една точка заемат последното място в потока си. „Петлите“ правят 0:0 с Уругвай и губят с 0:2 от Дания.

2010 година
Италианците отпадат след първата фаза, след като финишират на четвъртото място в групата с две точки. Освен равенството с Парагвай, записано е реми с Нова Зеландия (1:1) и загуба от Словакия с 2:3 в решителния последен мач от групата.

2014 година
Испания отпада след груповата фаза, след като заема третото място в поток, в който са още Чили и Австралия. „Червените фурии“ губят от чилийците с 0:2 и в последния си мач бият „кенгурата“ с 3:0.

2018 година
Германия отпада след груповата фаза, след като дори завършва на последното четвърто място. Тимът претърпява загуба от Мексико с 0:1, след това победи Швеция с 2:1, а накрая загуби и от Южна Корея с 0:2.