ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Мондиалът в Русия вече е в разгара си. Част от осминафиналистите вече са ясни, а други ще станат ясни в до четвъртък. 

От началото на световното първенство обаче красивите изпълнения, изгряващите звезди и интересните мачове отстъпват пред едно нещо - видео асистент реферите. Или накратко ВАР.

До момента системата се намесва във всеки мач, а заради нея още преди края на груповата фаза бяха отсъдени повече дузпи, отколкото на всяко друго световно първенство в историята. 

Снощи се определиха големите печеливши и губещи от група "B" на първенството в Русия. Испания се изправи срещу Мароко, а Португалия срещу Иран. И се започна отново с намесата на ВАР.

"Мореплавателите" получиха право да изпълнят дузпа в 51-ата минута, след като Роналдо падна в наказателното поле. След намеса на ВАР съдията посочи бялата точка и ядоса иранците, които бяха недоволни от решението му. Кристиано обаче пропиля дузпата.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

От Иран пък поискаха намесата на ВАР за отсъждане на дузпа, но съдията Енрике Касерес не позволи това да се случи. За сметка на това дори и намесата на ВАР не донесе заслужен червен картон на Роналдо, който удари с лакът Мортеза Пуралиганджи в центъра на терена. 

Стигна се до 90-ата минута на двубоя, Португалия имаше аванс от един гол. Топката срещна ръката на играч на "мореплавателите" в наказателното поле. Първоначално отново не бе отсъдена дузпа. Последва намеса на ВАР, отсъждане на дузпа и изравняване на резултата. 

В същия момент в 91-ата минута на мача Испания - Мароко, при 2:1 за "лъвовете на Атлас", се стигна отново до намесата на ВАР. Яго Аспас засече с пета центриране на Иниеста и вкара. Първоначално попадението не бе зачетено заради засада, но след намесата на видеоарбитрите се стигна до зачитане на гола. От Мароко пък имаха много основателни претенции, че топката е излязла от очертанията преди да бъде пратена към Иниеста. На всичко отгоре преди попадението бе отсъден корнер, който испанците изпълниха не от страната, от която е излязла топката. На повторенията се видя, че претенциите са правилни, но ВАР няма право да се намесва в такива ситуации. В крайна сметка протестите и гнева на иранците не помогнаха и те се сбогуваха с Мондиала в Русия. 

След срещата се чуха за пореден път коментари по адрес на ВАР. Капитанът на Испания Серхио Рамос определи системата като полезна, макар и да бави играта. Точно на противоположното мнение бе мароканецът Нордин Амрабат. Той застана пред една от камерите на терена и кратко и ясно отсече: "ВАР е боклук".

Какво е вашето мнение по въпроса ВАР? Полезна или не е системата?