РУМЕН ПАЙТАШЕВ, специален кореспондент на БЛИЦ в Русия

Повече от седмица преди финала на световното първенство по футбол в Русия е ясно от кой континент ще бъде шампионът. С отпадането на Уругвай и Бразилия във фазата на 1/4-финалите на шампионата на планетата останаха само тимове от Стария континент, така че Мондиал 2018 се превръща до края си в нещо като мини европейско първенство.

Преди четири години в Бразилия триумфира Германия, но след сензационното отпадане и на Бундестима още в групите друг европейски тим ще спечели титлата. Това ще се случи за четвърти пореден път, след като на предните три Мондиала триумфираха Италия (2006), Испания (2010) и Германия (2014). Преди това само Италия (1934, 1938) успява да задържи титлата на Стария континент след две поредни световни първенства.

Още в груповата фаза на турнира в Русия отпаднаха всички африкански представители – Египет, Мароко, Нигерия, Тунис и Сенегал. От най-големия континент в света Азия за 1/8-финалите се класира Япония, но тимът от страната на изгряващото слънце бе отстранен от Белгия след допуснат обрат с гол в последните секунди и загуба с 2:3 в изключителна драма. В първия етап от елиминационната фаза бе отстранен и последният представител на зона КОНКАКАФ. Мексико загуби с 0:2 от Бразилия и за седми пореден път бе елиминиран на 1/8-финал на световни първенства.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

На 1/4-финалите двата представителя на Южна Америка Уругвай и Бразилия загубиха съответно от Франция с 0:2 и Белгия с 1:2. Така на турнира в Русия за титлата останаха да спорят шест отбора и всичките са от Европа, а в единия 1/2-финал ще се срещнат Франция и Белгия на 10 юли в Санкт Петербург от 21:00 часа българско време.

Другите два 1/4-финални сблъсъка са чисто европейски. В събота Швеция и Англия ще се срещнат в Самара, а победителят ще спори за място на финала с домакина Русия или Хърватия, които ще премерят сили в последния 1/4-финал на стадиона в Сочи. Вторият полуфинал ще е на 11 юли в Москва също от 21:00 часа българско време.

Само веднъж в историята европейски тим не е печелил световното първенство, когато то се е провеждали на Стария континент. През 1958 година Бразилия триумфира в Швеция, но сега „Селсао“ отпадна още на 1/4-финалите в Русия.

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ