Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!
РУМЕН ПАЙТАШЕВ, специален кореспондент на БЛИЦ в Русия

Франция е световен шампион! "Петлите" победиха на финала на Мондиала в Русия Хърватия с 4:2 и стигнаха за втори път в своята история до трофея! Срещата на "Лужники" в Москва бе истинско зрелище, което бе изпълнено с шест гола, автогол, дузпа, спорни положения и много ситуации пред двете врати. Марио Манджукич и Иван Перишич пък се превърнаха в герои и антигерои само за броени минути. Първият вкара топката и в двете врати. Вторият пък се разписа, но след това направи дузпа за противника.

Антоан Гризман бе в основата на победата на новите световни шампиони, след като симулира за фаул, от който центрира и се стигна до автогол, а след това бе точен и от дузпа. Пол Погба и Килиан Мбапе също се разписаха за тима на Дидие Дешан. Нападателят на ПСЖ се превърна във втория най-млад играч с гол на финал на световно първенство, а пред него е само Пеле.

За да стигне до световната титла, Франция победи в груповата фаза Австралия и Перу, и направи равен с Дания. На осминафинала бе преодоляна Аржентина след зрелищно 4:3, а след това паднаха главите и на Уругвай и Белгия. 

И двамата селекционери - Дешан и Далич, заложиха на титулярите, с които спечелиха полуфиналните си срещи. 

Хърватите започнаха по-силно срещата и притиснаха Франция. "Петлите" се отбраняваха добре и не позволяваха да се стигне до сериозни опасности пред Лорис, но пък от своя страна не организираха никакви атаки. 

В 17-ата минута съдията Нестор Питана отсъди пресилен фаул срещу Антоан Гризман, който очевидно симулира. Топката бе поставена на около 30 метра, а зад нея застана потърпевшият. Нападателят на Франция центрира към далечната греда, Марио Манджукич скочи, за да изчисти топката, но я прати в собствената си врата и изведе напред "петлите". Това бе първи автогол в историята на мачовете за световната титла.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Хърватия натисна след попадение и бързо успя да стигне до изравняване. В 28-ата минута след изпълнение на фаул топката попадна в наказателното поле на Франция. Там Домагой Вида чукна кълбото към намиращия се на границата на наказателното поле Перишич. Хърватският нападател залъга бранител на "петлите" и с бомбен удар прати топката във вратата на съперника за 1:1.

10 минути преди края на първото полувреме французите изпълниха корнер. Матюиди се наведе, а топката се удари в бранител на Хърватия и напусна очертанията. Французите изявиха претенции за игра с ръка и дузпа, а съдията Нестор Питана се допита до ВАР. След дълго гледане на повторенията, реферът посочи бялата точка, но решението му предизвика много полемики. Антоан Гризман застана зад топката и я прати в мрежата за 2:1 в полза на Франция. 

В края на полувремето хърватите натиснаха, но стигнаха само до три поредни корнера. При един от тях Вида се размина на сантиметри с топката пред голлинията.

Още в началото на втората част Дешан се принуди да извади Нголо Канте, който получи жълт картон през първото полувреме. Селекционерът видя, че халфът е пред угроза да получи втори картон или да бъде неефективен и го замени с Нзонзи.

Вторите 45 минути започнаха двуостро, като и Мбапе пропиля добро положение, а удар на Ребич бе избит в корнер от Лорис.

В 59-ата минута Франция нанесе решителен удар! Гризман овладя в наказателното поле на хърватите и върна топката към Погба на дъгата. Халфът на "петлите" стреля веднъж, но кълбото срещна крак на хърватин. Топката обаче се върна в Погба, който при втория си опит я прати в мрежата - 3:1 за Франция.

Интригата окончателно приключи в 65-ата минута. Лукас пусна към Мбапе, който бе пред наказателното поле. Младата звезда на Франция стреля без подготовка и прати топката в мрежата за 4:1.

След само три минути обаче вратарят на "петлите" върна интригата в мача. Лорис получи топката, но вместо да я изчисти, реши да лъже Манджукич. Хърватинът успя да чукне кълбото, което влезе в мрежата и върна тима в мача.

Тимът на Златко Далич обаче нямаше сили за повече. Французите много добре успокоиха играта и не позволиха да се стигне до сериозни опасности пред вратата им. В последните минути Хърватия опита с безкрайни изсипвания на топката да се върне в мача, но те не представляваха трудност за Лорис и защитата пред него.

Съдията Нестор Питана даде пет минути продължение на срещата, в които не се случи нищо интересно и Франция се окичи със световната титла!

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ



Франция - Хърватия 4:2
1:0 Марио Манджукич (18-авт), 1:1 Иван Перишич (28), 2:1 Антоан Гризман (38-дузпа), 3:1 Пол Погба (59),  4:1 Килиан Мбапе (65), 4:2 Марио Манджукич (69)

Срещата по минути:
1- Начало на мача
10- Перишич бе изведен с хубав пас над защитата на Франция, но не успя да овладее топката пред вратата на "петлите" и тя излезе в аут
18- ГОЛ ЗА ФРАНЦИЯ! Съдията Питана отсъди спорен фаул в полза на "петлите", а зад топката застана Гризман! Нападателят центира към вратата на Хърватия, а там Манджукич игра с топката леко, но достатъчно, за да я прати в собствената си врата!
24- Манджукич центрира, а Иван Перишич от движение засече топката от въздуха. Ударът му обаче бе крайно неточен.
28- ГОЛ ЗА ХЪРВАТИЯ! След изпълнение на фаул топката попадна в наказателното поле на Франция. Там Домагой Вида чукна кълбото към намиращия се на границата на наказателното поле Перишич. Хърватският нападател залъга бранител на "петлите" и с бомбен удар прати топката във вратата на съперника за 1:1!
34- Центриране от корнер. Матюиди опита да играе с глава, но не успя. Топката се удари в бранител на хърватите и излезе извън очертанията на терена. Претенциите на "петлите" са за дузпа, а Питана се допита до ВАР. 
37- Дузпа! След дълго гледане на повторенията съдията Нестор Питана отсъди дузпа за Франция за игра с ръка на Перишич в наказателното поле!
38- ГОЛ ЗА ФРАНЦИЯ! Антоан Гризман стреля по земя от бялата точка и изведе отново "петлите" напред - 2:1!
44- СЛед изпълниение на корнер Ловрен падна върху крака на Юмтити, което наложи намеса на лекарите, които да се погрижат за състоянието на защитника.
45- 3 минути продължение на първото полувреме!
45+1- Домагой Вида се размина на много малко с топката след центриране от корнер
45+3- Край на първото полувреме
__________________________________
46- Начало на второто полувреме
47- Гризман стреля от разстояние право в ръцете на Субашич
48- Силен удар на Ребич по диагонал, но Лорис се намесва и избива в корнер
52- Мбапе се измъкна от Вида по фланга и се озова сам срещу Субашич, но стражът бе излязъл добре и изби удара
59- ГОЛ ЗА ФРАНЦИЯ! Разбъркване в полето на хърватите, Гризман пусна към Погба, който стреля веднъж, но топката срещна крак на бранител. Кълбото обаче се върна отново в Погба, който този път прати топката в мрежата за 3:1!
65- ГОЛ ЗА ФРАНЦИЯ! Мбапе овладя топката пред наказателното поле на Хърватия и нанесе изненадващ удар, който влезе във вратата на "шахматистите"- 4:1!
69- ГОЛ ЗА ХЪРВАТИЯ! Топката бе върната към Уго Лорис, който опита да излъже Манджукич. Нападателят на "шахматистите" обаче чукна топката от крака на вратаря и я прати в мрежата!
78- Удар на Иван Ракитич с левия крак, след много хубава атака. Топката премина на сантиметри от лвеия стълб на Лорис
90- 5 минути продължение на двубоя
90+5- Край на мача! Франция е световен шампион!
 

Франция: 1.Юго Лорис, 21.Люка Ернандес, 5.Самюел Юмтити, 2.Бенжамен Павар, 4.Рафаел Варан, 14.Блес Матюиди (73-12.Корентен Толисо), 13.Нголо Канте (54-15.Стивън Нзонзи), 6.Пол Погба, 9.Оливие Жиру (81-18.Набил Фекир), 7.Антоан Гризман, 10.Килиен Мбапе
Резерви: 23.Алфонс Ареола, 16.Стив Манданда, 22.Бенжамен Менди, 3.Преснел Кимпембе, 17.Адил Рами, 19.Джибрил Сидибе, 15.Стивън Нзонзи, 12.Корентен Толисо, 20.Флориан Товен, 8.Тома Лемар, 11.Усман Дембеле, 18.Набил Фекир
Селекционер: Дидие Дешан


Хърватия: 23.Даниел Субашич, 3.Иван Стринич (82-20.Марко Пяца), 6.Деян Ловрен, 21.Домагой Вида, 2.Шиме Върсалко, 10.Лука Модрич, 7.Иван Ракитич, 4.Иван Перишич, 11.Марсело Брозович, 17.Марио Манджукич, 18.Анте Ребич (71-9.Андрей Крамарич)
Резерви: 1.Доминик Ливакович, 12.Ловре Калинич, 22.Йосип Пиварич, 13.Тин Йедвай, 5.Ведран Чорлука, 15.Дуйе Чалета-Цар, 19.Милан Бадел, 14.Филип Брадарич, 8.Матео Ковачич, 9.Андрей Крамарич, 20.Марко Пяца
Селекционер: Златко Далич


Москва, ст. "Лужники"
Съдия:
Нестор Питана (Аржентина)
Легенда: