ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Велислав Вуцов е сред aнализаторите на БНТ за Мондиал 2018. След изиграването на мачовете от груповата фаза на световното първенство в Русия футболният треньор отговори и на въпросите на БЛИЦ. Вуцов изрази впечатленията си от първата фаза на Мондиала:

- Коя е изненадата до момента?
- Приятната изненада е Белгия, ако въобще може да се счита за изненада. Играят добре, залагат на нападателен футбол. Белгийците са интересни, определено имат потенциал. Иначе приятни за наблюдаване са също бразилците. Добро впечатление ми направиха последните мачовe без значение - Саудитска Арабия - Египет (1:2) и Панама - Тунис (1:2). Бяха приятни за гледане и много по-интересни от другите последни срещи в групите. От Уругвай - Русия (3:0) и Англия - Белгия (0:1) не бях очарован. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

- Англичаните и белгийците като че ли правеха тънки сметки и никой не искаше да победи, за да отиде в уж по-лесния поток?
- Не бих казал. Просто играха много позиционен футбол. Всъщност не съм убеден колко могат англичаните. Играят анти английски футбол. Защото знаем, че на Острова, дори и в Първа и Втора лига, се залага на скорост, динамика, борба. А в срещата им с Белгия видях умишлено убиване на темпото. Това поведение не подхожда на английския отбор. Нямаше агресия, динамика, което не е английският стил. Видя се, че когато махнат 5-6 от титулярите, са катастрофа. Тримата им основни - Джордан Хендерсон, Деле Али и Джеси Лингард, като ги няма в средата на терена, нищо не се получава, всичко друго е катастрофа на катастрофите.  

- Най-интересният мач до момента на Мондиал 2018?
- Зрелищното равенство 3:3 между Португалия и Испания, както и победата на Франция с 4:3 срещу Аржентина.

- Германия ли е голямото разочарование? 
- И Полша с това последно място в групата. Не забравяйте, че те отидоха като водач в групата. Поляците имат много силен отбор, побеждаваха наред в квалификациите и контролите, но на Мондиала не им се получи. За немския отбор не съм учуден. Германците показаха изключително лошо лице, безобразно лошо лице... Не подхожда на немския национален отбор да има някакъв си нападател като Тимо Вернер. Когато Германия е постигала големи успехи, винаги е имала класен голмайстор. Вернер - катастрофа, Томас Мюлер - пълна катастрофа. Още в контролите гонгът трябваше да удари немците по главите и да осъзнаят, че нещата не са добре. Отборът им определено не е добър. Ключово се оказа и още нещо, което видях за първи път при германците - не бяха подготвени добре физически. Не можеха и да тичат, което е изненадващо. 

- Фаворитът за спечелването на Мондиал 2018?
- Може да се получат някакви изненади, но те са до един момент. За да спечелиш, трябва да имаш класа. Бразилия и Испания са ми фаворитите. Не подценявам Хърватия и Белгия, но те нямат чак такъв голям потенциал, за да спечелят световната титла. 

- Съдиите справят ли се?
- Много грешки. Не знам какви са инструкциите, но много грешат. А и тази система ВАР се включва, когато си иска. Ходят и се гледат неща, които се виждат абсолютно явно. Даже и с гледане на ВАР се отсъждат абсолютни глупости. 

- Все пак не е ли предимство използването на системата за видеоповторения? 
- Не мога да я приема. Не знам кой изобщо я прие, кога я включват, как я включват. Имаше фрапиращи неща в мачовете от груповата фаза. На Испания - Португалия очеваден фаул на Диего Коща в атака, а не се отсъжда. На Швейцария - Бразилия също имаше грешки. Да не говорим за двете дузпи на Тунис - Англия, както и за дузпата, която сърбите не получиха срещу Швейцария. А червеният картон на Кристиано Роналдо? Фен съм му, но беше за гонене в мача с Иран (1:1). Съдията не посмя да му вдигне червен картон, въпреки че гледа на системата ВАР. Силомер на удара ли трябва да се сложи? Щом е умишлен удар в лицето на противника, е червен картон. И ВАР, и ФАР, който и да сложат, виждаме, че понякога се прави това, което явно трябва да се случи. Съдията на Тунис - Англия определено беше безобразен. Измисли дузпа за Тунис и не даде две за Англия. Има учудващи неща до момента на Мондиала. Не мога да приема, например, че няма английски съдия на Световното в Русия. А има от Панама.... И някакви черни момчеца се появяват, свалени от палмите, за да свирят мачовете. До вчера били по клоните, а днес ги гледаме на световно първенство. Те нямат и търговски вид даже, за да свирят на Мондиал. 

- Ако все пак България се беше класирала на Световното в Русия, можеше ли да измъкнем поне една точка? 
- О, нямаме потенциал, категорично. На тази динамика, на която се играят мачовете на Световното, никакъв шанс. Нямаме място на Мондиал към момента. Няма да можем да отговорим на нито един от отборите. Първо трябва да се научим да играе по-бърз футбол.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ