Луда четвъртък вечер за България в Париж и още един медал в актива ни! Божидар Андреев спечели бронз в категория до 73 килограма във вдигането на тежести на Олимпиадата.

Радвай се, народе! Първо олимпийско злато за България! СНИМКИ

При второто си участие на най-големия спортен форум тежкоатлетът, родом от сливенското село Тополчане, записа двубой от 344 килограма след 154 килограма в изхвърлянето и 190 килограма в изтласкването.

Така 20 години след титлата на Милен Добрев и бронза на Величко Чолаков (Атина 2004), България отново има медалист при мъжете във вдигането на тежести на Олимпийски игри.

27-годишният Андреев единствен от всички участници в състезанието направи шест успешни опита.


Снимкa: Костадин Андонов/Startphoto.bg

Шампион стана Ризки Джунианся от Индонезия, който събра двубой от 354 килограма след 155 в изхвърлянето и 199 в изтласкването, които са и олимпийски рекорд в движението.

Абсолютният фаворит Шъ Джъйон от Китай претърпя крах в изтласкването и не успя да защити олимпийските си титли от Рио де Жанейро и Токио. Китаецът записа нула във второто движение след три неуспешни опита на 191 килограма, които дойдоха напълно неочаквано след представянето му в изхвърлянето. В него Шъ бе без никаква конкуренция, като постигна 165 килограма - с десет повече от индонезиеца Ризки Джунианся и колумбиеца Луис Москера.

След изхвърлянето Андреев бе четвърти със 154 килограма и със сериозни надежди за медал.

Шансовете на българина станаха отлични, след като във второто движение се справи последователно със 183, 187 и 190 килограма, а в същото време освен Шъ нула направи и Москера.

В края на състезанието много силни опити направи Вичума Веерапон от Тайланд, който с опит от 198 килограма в изтласкването събра двубой от 346 килограма и се добра до сребърния медал. Постижението му бе и световен рекорд за младежи в движението.

Последната дума обаче бе за индонезиеца Джунианся, който с опит на 199 килограма направи олимпийски рекорд и си осигури златото с двубой от 354 килограма.

Крайното класиране в кат. до 73 кг. при мъжете във вдигането на тежести:
1. Ризки Джунианся (Индонезия) - 354 килограма (155+199-олимпийски рекорд)
2. Вичума Веерапон (Тайланд) - 346 килограма (148+198)
3. БОЖИДАР АНДРЕЕВ (БЪЛГАРИЯ) - 344 килограма (154+190)

В рамките на часове тази вечер България спечели 1 златен и 3 бронза от Игрите в Париж:  



Снимки Костадин Андонов/Startphoto.bg: