Една много успешна Олимпиада за България завърши с бляскавата церемония по закриването на Игрите в Париж. Страната ни се нареди на 26-тоо място в крайното класиране по медали. Тимът ни спечели общо 7 отличия (3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови), което дава предпоставка за още по-големи успехи в Лос Анджелис след четири години.

Олимпийската вицешампионка в художествената гимнастика Боряна Калейн и олимпийският шампион в борбата Семен Новиков внесоха българското знаме на "Стад дьо Франс". Българските знаменосци за закриването на олимпийските игри дефилираха гордо заедно с атлетите носещи флаговете на всяка една от 205-те страни, участнички на игрите.

След като флаговете направиха кръг по лекоатлетическата писта от външната страна на сцената в центъра на стадиона, бяха поканени да влязат и хилядите атлети от националните делегации. Голямо българско знаме бе основен маркер за родната група.

Церемонията се проведе пред около 70 000 зрители, които видяха 270 артисти и изпълнители по време на спектакъла. Началото бе дадено в градините Тюйлери, където бе поставен Олимпийският огън по време на Игрите.

Френското знаме бе триумфално издигнато на терена на "Стад дьо Франс", докато оркестър на стадиона свиреше "Марсилезата". След това започна парадът на нациите, където героите на игрите, макар и в по-умален състав, обиколиха стадиона. Знаменосците излизаха накуп, за разлика от парада на откриването - тази традиция датира от Игрите в Мелбърн през 1956-а.

75 000 зрители по трибуните и 9 000 спортисти на терена чуха първо "Шан з'Елизе", а после и безсмъртната песен на "Куин" We Are The Champions.

 

 



Началото на церемонията бе дадено с изпълнение на знаменитата песен на Едит Пиаф "Небето на Париж" (“Sous le ciel de Paris”) на местната певица Захо де Сагазан и от хора на академия Ендел-Ендрикс, а режисьор на цялото представление отново е Тома Жоли. След песента четирикратният олимпийски шампион от Париж 2024 Леон Маршан пое олимпийския огън от огромния балон и го понесе към "Стад дьо Франс".











По традиция на церемонията на закриването се проведе и последното връчване на медалите в маратона - този път жените получиха тази чест, след като обикновено мъжете закриваха лекоатлетическата програма на олимпийски игри. Томас Бах и Себастиан Коу връчиха отличията на шампионката Сифан Хасан, Тигст Асефа и Хелън Обири.

След награждаването имаше протоколна част за представяне на новите членове на Комисията на спортистите в МОК - Алисън Филикс, Ким Буи, Джесика Фокс и Маркъс Даниел. Те пък отдадоха почит и благодариха на представители на 45-те хиляди доброволци.

Втората част на церемонията започна - тя е посветена на забавление, изкуство и култура, като се нарича “рекорди”. Вдъхновението за нея е от Древна Елада, където се е зародило олимпийското движение. Естествено, ще бъде оказана почит и към Бащата на модерните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен.

В тази част на представлението зрителите следваха приключението на "златния пътешественик", изигран от френския брейкденсър Артюр Кадре, а му помагат общо 270 танцьори и артисти. Маскираният факлоносец и железният ездач от церемонията на откриването също присъстваха в този сегмент, в който беше издигнато знамето на Гърция.



"Златният пътешественик" откри и издигна триумфално петте олимпийски кръга на стадиона, съпроводен от музика и невероятно светлинно шоу.

Френската група "Финикс" обра овациите на зрителите. Към тях се присъединиха и колегите им от "Еър", а охраната изпусна десетки спортисти, които се качиха на сцената извън сценария.