Американската гимнастичка Джордан Чайлс получи за втори път разочароващата новина, че не може да задържи бронзовия си медал на земя, спечелен на Олимпийските игри в Париж.

През уикенда стана ясно, че тя трябва да върне отличието си, тъй като нейната треньорка е закъсняла с четири секунди да внесе контестацията за повишаване на оценката от съчетанието.

Вчера от американската делегация предоставиха на разследващите видео доказателство, че всъщност закъснение няма. Спортният арбитражен съд, който имаше свое представителство на Олимпиадата, разгледа случая и окончателно потвърди, че бронзовият медал трябва да бъде даден на румънката Ана Барбосу.

„Искрено сме разочаровани от решението. Не сме се отказали. Ще търсим всеки възможен начин, за да си върнем медала. Ще обжалваме в швейцарски федерален съд, каквато е задължителната процедура“, обявиха от Федерацията по спортна гимнастика на САЩ.

На финала на земя в спортната гимнастика в Париж 2028 Джордан Чайлс беше наградена с бронзов медал. Златото спечели бразилката Ребека Андраде, а среброто взе Симон Байлс (САЩ). Това беше исторически момент. За първи път в историята на спортната гимнастика на голямо състезание на почетната стълбичка се качват три тъмнокожи състезателки.