Носителят на Златен шлем в тениса Новак Джокович беше посрещнат като божество от феновете на спорта в Сърбия. Над 70 000 се събраха снощи на площада пред Стария дворец в Белград, за да отдадат почит на своите олимпийски герои.

Истинско въодушевление настъпи сред присъстващите, когато на балкона излезе Джокович, който в Париж 2024 добави олимпийското злато към 24-те си титли от Големия шлем.

Тълпата започна като в транс да скандира „Ноле, Ноле“ и изпадна в екстаз, когато тенисистът целуна златния си медал, след това го свали от врата си и го вдигна високо.

„Невероятно е колко много хора са се събрали. За мен е чест да изляза на балкона, но вие ме изненадвате и вдъхновявате всеки път. Едва ли си представяте с колко много сила ме зареждате. Това е най-великото чувство, което спортист от Сърбия може да изпита. Благодаря ви, да живее Сърбия“, заяви развълнуваният Джокович.

Джокера беше заобиколен от останалите олимпийски медалисти на родината си и най-вече от играчите на националния отбор по баскетбол, които спечелиха бронзов медал след победа в малкия финал над световния шампион Германия. Звездата на тима Никола Йокич беше посрещнат от феновете със скандирания „MVP, MVP“ (MVP – най-добър играч).

„Благодаря ви за всяка сълза, за всяка пролята капка пот. Благодаря ви за незабравимите емоции и невероятни борбен дух, който предадохте на всички. Благодаря ви, че обичате Сърбия“, обърна се президентът на страната Александър Вучич към сръбските олимпийци.

Както е известно, Сърбия завърши на 27-о място в класирането по медали от Париж 2024, веднага след България, след като спортисти от страната спечелиха 3 златни, едно сребърно и едно бронзово отличия.