Велико Търново посрещна тържествено първи си олимпийски шампион. Златният медалист в свободната борба Магомед Рамазанов и неговият треньор Мирослав Колев се появиха пред нетърпеливите си почитатели развявайки знамената на България и на старопрестолния град.

Деца от различни спортни школи в старата столица и треньори се стекоха на стадион “Ивайло", за да приветстват златния медалист, който тренира във великотърновския клуб “Илия Павлов". Под звуците на българския химн те го аплодираха. Поднесоха му цветя и пита с мед и му благодариха за успеха, който донесе не само за града, но и за цялата ни страна. В посрещането участваха и други златни медалисти на болярския град.

“Много благодаря за възможността, която Велико Търново и България ми дадоха! Много съм благодарен и като виждам настроението, желанието и радостта, с които децата ме посрещат днес. Надявам се след като виждат цялото това внимание към мен и моите постижения, да ги вдъхновя. Надявам се, че съм успял да ги мотивирам, за да имат цели, които да постигат", заяви Магомед Рамазанов при официалното му посрещане във Велико Търново.

Той сподели, че планира да се установи в България и да остане със семейството си в старата столица. В отговор на изявлението на спортиста, зам.-кметът на Община Велико Търново Георги Недев заяви, че местната администрация ще му осигури ведомствено жилище. Освен това Магомед ще бъде удостоен с титлата "Почетен гражданин на Велико Търново", а неговият треньор Мирослав Колев ще получи наградата “Велико Търново".

„Този медал е общ – на България и Русия. България ми даде възможност да участвам на олимпийски игри. В Русия ситуацията е такава, че не мога да участвам. Там съм тренирал дълги години, но България ми даде шанс, затова медалът е общ“, заяви Рамазанов.

“Олимпийската титла е най-върховото постижение за един спортист, емоцията е неописуема. Много голяма заслуга за това, което той постигна има неговият треньор в Русия. Той му е помогнал там, аз тук. Много сме щастливи и двамата. Магомед премина през много тежки моменти, неговият треньор в Русия го подкрепяше, поддържаше го и вярваше в него. И в България не малко хора мислиха, че няма да успее - предвид възрастта му и факта, че три години не беше участвал в състезания, но аз повярвах", каза треньорът на олимпийския медалист.

Мирослав Колев подчерта, че Магомед е бил за пример на децата от спортен клуб “Илия Павлов" още преди златния медал, като изрази увереност, че след титлата ще вдъхнови още повече младежи да се занимават с борба.

Веднага след официалната част спортистът и неговият наставник разговаряха с младите спортни надежди на Велико Търново, като срещата им продължи повече от час.