Хавиер Ибаниес зарадва България с първи медал от Олимпиадата в Париж 2024! Натурализираният кубинец прегази Шудай Харада от Япония на 1/4-финалите в категория до 57 килограма. 

Шесткратният европейски шампион за юноши Ибаниес надделя с единодушно съдийско решение - 5:0 гласа. Това беше втори успех за национала ни в Париж. В първата си изява на ринга 28-годишният боксьор надделя срещу украинеца Айдер Абдурахимов, а днес беше безкомпромисен и срещу Харада.

С класирането на полуфинала Ибаниес си гарантира минимум бронз.

Националът ни започна много уверено срещата и се хвърли от първата секунда в търсене на боя. Той преследваше японския си съперник из целия ринг и доминираше, опитвайки се да го провокира и да открие пролуки в защитата. Ибаниес стоеше много по-добре от Харада, но въпреки това получи само 3:2 гласа предимство. Във втората част Ибаниес не намали скоростта и продължи да доминира, като този път това бе видяно от всички и той взе убедителен аванс. В третия рунд Хавиер реши да не оставя нищо на случайността и дори предизвика размени на удари, вкарвайки японеца в близък бой, който бе в полза за нашия национал.

На полуфиналите Хавиер ще срещне Мунарбек Уулу (Киргизстан). Двубоят е на 8 август (четвъртък) от 22:46 часа българско време.

Отличието е под №20 в историята на българския бокс на олимпийския форум. До момента страната ни има 5 златни, 5 сребърни и 9 бронзови медала, като тепърва ще видим с какъв оттенък ще е този на Хавиер.

Утре може да станем свидетели и на още едно отличие. Светлана Каменова ще боксира в 12:00 часа българско време срещу Лин Ю-Ттин. Скандално известният член на тайванската делегация, бе допуснат до участие на Игрите в Париж, въпреки че не успя да премине теста за полова принадлежност преди година по време на световното първенство в Ню Делхи.

 

Браво на Хавиер Ибаниес! Имаме медал от Олимпиадата https://blitz.bg/sport/paris-2024/nay-posle-blgariya-s-prvi-medal-ot-olimpiadata-donese-go-kubinets-snimki_547760.html

Публикувахте от Blitz Sport в Събота, 3 август 2024 г.

 


Снимки: Бончук Андонов/Startphoto.bg