Кубинецът Михаин Лопес стана първият спортист в историята с пет поредни титли на Олимпиада, след като спечели с 6:0 срещу състезаващия се за Чили Ясмани Акоста във финала в категория до 130 кг борба класически стил в Париж. 

41-годишният Лопес вече е с 22 победи и само едно поражение на Летни игри, като това ще бъде неговият финален актив. След схватката великият кубинец свали обувките си и ги остави в средата на тепиха, обявявайки пред пълната зала края на състезателната си кариера. 

Лопес и Акоста се познават отлично. Чилийският национал, който по-рано в турнира победи Кирил Милов, е роден в Куба и Лопес е единствената причина той да не представя страната на големи спортни форуми като Олимпийски игри. Те са добри приятели и бивши спаринг партньори, като двамата дори тренираха заедно преди вчерашните полуфинали в тежка категория.

Със сигнала за начало на финала обаче приятелството бе оставено настрана. Лопес взе преднина от 3:0 при партера в първата част и във втората дублира аванса си за крайното 6:0. С това той стана шампион на Олимпийски игри за пети пореден път, което не са правили дори икони като Майкъл Фелпс (плуване), Карл Люис (спринт), Ал Ортер (хвърляне на диск), Паул Елвстрьом (ветроходство) и Каори Ичо (борба). Всички те остват зад него с по четири.

Припомняме, че през годините Михаил Лопес многократно е бил на подготовка в България. Миналата година дори беше на лагер в Тетевен, където футболистите на ЦСКА му се радваха и се снимаха за спомен с него.

Акоста също сътвори историческо постижение, след като спечели първия в историята олимпийски медал в борбата за Чили.

Първият бронз на 130 кг бе за действащия световен шампион Амин Мирзазадех. Във финала за трето място иранецът надви състезателя от Азербайджан - Сабах Шариати, който също остави обувките си в средата на тепиха за своето оттегляне. 35-годишният бронзов медалист от Рио 2016 дори понесе победилия го Мирзазадех на рамене.

Вторият бронз бе спечелен от китаеца Мън Линчжъ, за когото това е първи значим успех след два сребърни медала и един бронзов на континентално ниво. Той надви с 5:2 осемкратния африкански шампион Абделлатиф Мохамед, който по-рано през деня се наложи над българина Кирил Милов в репешаж.