Една от големите звезди на плуването Рута Мейлутите стана поредната „жертва“ на организаторите на Олимпийските игри в Париж. 27-годишната литовка също стана обект на объркана национална идентичност.

При излизането за участие в полуфинала на 100 метра бруст Мейлутите беше представена като състезател с неутрален статут, каквито са представителите на Русия и Беларус. Зад гърба на плувкинята беше поставено светлосиньо знаме с бял кръг, в който е изписано Индивидуални неутрални спортисти.

Рута Мейлутите не успя да се класира за финала на дисциплината, тъй като даде 11-и резултат в полуфиналните плувания. Литовката е сред големите звезди на плуването. Тя е олимпийски шампион на 100 метра бруст от Лондон 2012. Освен това има четири златни и три сребърни медали от световни първенства в същия стил, както и три златни, един сребърен и един бронзов медали от европейски първенства. Всички тези отличия са спечелени на 50 и 100 метра бруст.

Припомняме, че по време на откриването на Олимпийските игри в Париж делегацията на Южна Корея при преминаването си по река Сена беше представена като КНДР, а олимпийското знаме беше закачен обърнато на пилона. Вчера пък преди мача от баскетболния турнир при мъжете между Южен Судан и Пуерто Рико прозвуча химна на Судан, а не този на южносуданците.