Международната боксова асоциация (IBA) отново не извади на бял свят резултатите от тестовете за пол, на които твърди, че е подложила боксьорките Иман Калиф и Лин Ю-Тин. Скандалът с двете избухна по време на олимпийските игри в Париж заради твърдения, че те са биологични мъже. Taйванката Ю-Тин победи вчера българката Светлана Каменова с помощта на съдиите. 

Както вече стана ясно, Калиф и Ю-Тин нямат право да се състезават под егидата на IBA от миналата година. Олимпийският турнир обаче се администрира от Международния олимпийски комитет (МОК), който сне доверието си от международната асоциация заради серия корупционни скандали. Комитетът подложи на съмнение тестовете и допусна боксьорките до участие на Игрите в Париж с мотива, че двете са жени по паспорт и няма доказателства за противното.

Днес IBA свика пресконференция във френската столица, която протече хаотично и със скандали. След час закъснение от кабинета си в Русия се включи президентът на централата Умар Кремльов. Освен по казуса, той оцени негативно церемонията по откриването, засегна сюжети от Новия завет и коментира дали действително смята президентът на МОК Томас Бах за содомит.

На въпросите отговаряха още генералният секретар на IBA Крис Робъртс и бившият шеф на медицинската комисия д-р Йоанис Филипатос. В крайна сметка документи така и не бяха показани, а ситуацията не се изясни.

Робъртс съобщи, че решението да не бъдат публикувани резултатите на ДНК теста е взето по искане на федерациите на Алжир и Тайван, постъпило няколко часа по-рано: "Не ни е позволено да даваме информация, но можете да прочетете между редовете какво означава това. МОК видя резултатите."

 

 

 

 

Крис Робъртс уточни също така, че Калиф и Лин Ю-Тин са проверявани два пъти - в началото на 2022 г. и в началото на 2023 г. Не се разбра обаче защо при наличието на мъжки XY хромозоми правата им не са били спрени. Според информацията боксьорките са тествани по сигнал на свои съпернички и техните треньори. Дали има и други - остава неясно. 

"Не мога да кажа дали Калиф е родена като жена", каза д-р Филипатос. 

"Медицинските резултати и лабораториите казват, че този боксьор е мъж. Ние не сме срещу Калиф, тя е много добра боксьорка. Не съм бил в болницата, когато се е родила. Харесвам Алжир. В този случай състезателите трябва да сътрудничат на лабораториите. Като лекар е нужно да защитя женската категория", добави Филипатос.

Далеч по-колоритно беше участието в пресконференцията на Умар Кремльов. "Женският бокс е убит! Женският спорт е унищожен! Не можем да го позволим. Аз не мога да проверя какво имат боксьорките между краката си. Но има лекари, които могат. Двете са с много високо ниво на тестостерон - като на мъж. Не можем обаче да продължим нашето разследване - дали са родени като мъже или има промени на по-късен етап. Относно Хелиф - няма доказателства, че тази жена е транссексуална или изкуствена."

Известният руснак изясни и твърдението си, че Томас Бах е содомит. "Той и други се подиграват с християнството и с Библията. В писанията Содом и Гомор са съществували и Бог е унищожил тези градове, защото са загубили човешката си стойност. Като президент на международна федерация и твърдо вярващ в Бог, защитаващ човешките ценности и демокрацията, не можех да мълча. Откриването на олимпийските игри беше организирано и проектирано от Томас Бах и неговите приятели. Той го направи, за да подобри пиар статуса си. Като християнин не съм съгласен с това представяне на писанието. И никога не бих искал това да се случи отново в спорта."

Припомняме, че Калиф и Ю-Тин продължават похода си към златните медали на Олимпиадата, като вече са на полуфинали в категориите си, което им гарантира минимум бронзов медал.